Presentatie
Doorheen het academiejaar worden de studenten gecoached om hun resultaten zo overzichtelijk mogelijk weer te geven in stakeholder presentaties.
METHODIEK 1: Interview
Aantal respondenten
10
Schatting
7
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Alle bevraagde senioren hebben het moeilijk met online banking.
- De meeste bevraagde senioren hebben moeilijkheden met de technologische terminologie (en de Engelse taal) en hebben beperkte kennis omtrent online privacy en veiligheid.
METHODIEK 2: Personas
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- We hebben persona's ontwikkeld op basis van de interviews, literatuurstudie en door middel van statistische analyse op de dataset van de Digimeter (k-means clustering). De persona's zijn gebaseerd op volgende dimensies: niveau van digitale skills, leeftijd, familiale situatie en motivatie tot gebruiken van technologie.
METHODIEK 3: Literatuurstudie
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Zo goed als alle senioren ondervinden moeilijkheden met online bankieren.
- Naarmate de leeftijd stijgt, dalen de digitale vaardigheden.
METHODIEK 1: In-depth interview
Aantal respondenten
12
Schatting
6
Reëel
Belangrijkste resultaten
- - We bevroegen 6 grootouders (elk 1 grootouder) de leeftijd van de grootouders was tussen de 77 en 86 jaar). We bevroegen de grootouders met een hoofdraster. Op dit raster stonden onze hoofdproblematieken en enkele veel voorkomende activiteiten: bankieren (zowel mobiel als fysiek) winkelen/ boodschappen doen; online communicatie (mailen, sociale media, bellen, chatten), vrije tijd (sporten, TV, hobby's), huishouden (koken, kuisen & wassen). Aan de hand daarvan en onze hoofdproblematieken (zelfstandigheid, gezondheid, eenzaamheid, mobiliteit en veiligheid) stelden we enkele hoofdvragen op. Daarbij bevroeg iedereen 2 kolommen per grootouder en zorgden we dat elke kolom 2 keer bevraagd werd. - Het raster wordt gebruikt om onze bestaande 3 persona's uit de vorige sprint verder uit te werken. Aangezien onze sprint halverwege werd hervat qua doelstelling, loopt het een weekje langer uit en zal dit nog dieper worden uitgewerkt. Onderstaand de belangrijkste resultaten uit deze interviews - Soms tegenstrijdige gegevens omtrent online bankieren: de ene senioren prefereren om het online te doen & anderen om het fysiek te doen. Daarnaast kunnen sommige senioren het zonder hulp en anderen enkel met hulp. Velen zien ook het nut niet in om het op een bepaalde manier te doen, als ze één manier beheersen. Sommigen vinden het ook niet vervelend om hulp te vragen, omdat ze het willen verstaan. - Gezondheid was over de gehele lijn nooit de reden om iets niet te doen buiten bij vrije tijd: sporten uit angst zich meer te blesseren of omdat ze alreeds geblesseerd zijn - Fysiek winkelen is bij alle bevraagde senioren nog de voorkeur, bij velen de reden om eens buiten te zijn & iemand te zien. Klantenkaarten zijn bij de bevraagde senioren geen probleem om te gebruiken. Vaak doen oma en opa samen de boodschappen of verdelen ze de taken: oma doet boodschappen en opa doet iets anders. - Als er gesproken wordt over mobiliteit, kunnen velen nog met de auto rijden, of wordt er nog gefietst (meer elektrisch fietsen). - Sociale media wordt gebruikt om verdere contacten te onderhouden & Skype werd gezien als waardige vervanger door het gebruik van de camera en mensen te zien - Er wordt nog meer gesport onder senioren (tennis, badminton, veel wandelen & fietsen) dan oorspronkelijk gedacht door ons - De bevraagde senioren koken ook nog allemaal zelf maaltijden, inspiratie komt vaak uit zichzelf uit maaltijden dat ze doorheen hun leeftijd hebben gemaakt (of van TV of uit tijdschriften)
- Conclusies Raster Zelfstandigheid Achteroplopende ouderen: - Als men iets niet kent, doet men het niet zo snel (mobiel bankieren, online boodschappen) Middengroep: - Ze proberen hun plan te trekken maar als ze iets niet kunnen zullen ze toch hulp vragen (online boodschappen doen, hulp bij technologie) - Kiezen vaak voor wat ze al kennen en gaan niet snel veranderen als het niet nodig is Plantrekkende ouderen: - Geen moeite met hulp te vragen als ze iets niet kunnen vanwege leergierigheid - Actief op sociale media en geen probleem met technologie Gezondheid Achteroplopende ouderen: - Sukkelen met gezondheid en ervaren ongemakken Middengroep: - Voelen beperkingen maar niet zodanig dat ze hierdoor niet meer zelfstandig kunnen verplaatsen Plantrekkende ouderen: - Hebben veel beweging om gezond te blijven - Ervaren geen beperkingen door gezondheid Mobiliteit Achteroplopende ouderen: - Kunnen niet meer met de auto of fiets rijden en zijn minder mobiel te voet - Hebben hulp nodig om zich te verplaatsen Middengroep: - Wandelen lukt nog maar niet meer heel lang - Zijn angstig om de fiets te nemen of om de auto te nemen Plantrekkende ouderen: - Kunnen zich probleemloos verplaatsen te voet en met de auto en maken zelfs nog gebruik van de fiets - Sporten nog, wandelen veel Eenzaamheid Achteroplopende ouderen: - Vermijden contact vanwege drukte - Zullen niet zelf spontaan op zoek gaan naar sociaal contact - Hoe kleiner de groepen hoe beter Middengroep: - Missen fysiek contact bij winkelen, bankieren,… nu zaken gedigitaliseerd worden - Komen wel buiten met vrienden en familie maar nemen zelf geen initiatief om sociaal contact op te zoeken in verenigingen Plantrekkende ouderen: - Technologie gebruiken om contact te houden met familie en vrienden (videobellen, chatten,…) - Zelf spontaan sociaal contact zoeken in verenigingen of hulp bieden aan anderen Veiligheid Achteroplopende ouderen: - Angstig voor phishing, diefstal van gegevens op het internet, als ze al wel online verrichtingen doen - Angst om zich te verplaatsen in het verkeer - Schrik om blessures op te lopen - Opletten voor gevaarlijke keukenapparatuur Middengroep: - Angstig voor phishing, diefstal van gegevens op het internet - Angst voor blessures of vallen zal niet tegenhouden om te bewegen maar toch alert Plantrekkende ouderen: - Herkennen phishing mails, hebben een hoge graad van digitale geletterdheid
METHODIEK 2: Expert interview
Aantal respondenten
7
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- - Het expert interview vindt pas plaats op 24 november in De Krook. Hier zullen we met de volledige groep aanwezig zijn om "digicafé voor beginners, online winkelen" bij te wonen. We splitsen ons op in groepjes zodat het niet te veel opvalt dat we observeren. Daarna krijgen we de mogelijkheid nog enkele vragen te stellen. Deze vragen worden deze week opgemaakt. - Daarnaast zullen we nog 6 personen bevragen, dat waarschijnlijk experten zullen zijn om een beter beeld te krijgen, aangezien er nu 6 senioren bevraagd werden. De eerste experten worden met onze workshop 24 november bevraagd. De andere experten worden deze week verder in kaart gebracht.
METHODIEK 3: Literatuurstudie
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- - We zijn tot de conclusie gekomen dat onze vooropgestelde problemen ook ondersteund worden door de literatuur: gezondheid, veiligheid, mobiliteit, eenzaamheid en zelfstandigheid Mobiliteitsproblemen oplossen: - Openbaar vervoer uitbreiden, gebrekkig aanbod op bepaalde locaties en tijdstippen - Kosten van openbaar vervoer + alternatief vaak heel duur - Niet iedereen beschikt over juiste info om openbaar vervoer te kunnen gebruiken - Zelfrijdende auto’s - Toegankelijkheid tot openbare gebouwen is nog steeds een groot probleem (buitenlandse: Japan en lokale literatuur: Vlaanderen) - Regelgeving verduidelijken, betere toepassing van regelgeving ondersteunen + vanaf ontwerp tot realisatie hiermee rekening houden - Fit blijven: Gezondheid blijft belangrijk om gezond en mobiel te blijven: Wandelen belangrijk - Fietsen om fit te blijven: veiligheid vaak een obstakel - Mobiliteit is rechtstreeks ook belangrijk voor zelfstandigheid te behouden - Minder mobiliteit leidt tot meer isolement, eenzaamheid, depressie - Angst voor ouderen om niet snel genoeg te kunnen oversteken op straat (drempel om buiten te komen soms) Conclusies eenzaamheid - Sterke associaties bij psychologisch leed en weduwschap (vrouwen meer dan mannen) - Geen significant verband tussen opleiding en eenzaamheid - Sociale factoren (weduwschap, gebrek aan toegang tot sociale steun, minder sociale contacten) - Gezondheids- gerelateerde indicatoren (ADL-beperkingen, psychisch leed) - Lichamelijke geestelijke gezondheid Veiligheid - Ouderen zijn vaak angstiger dan jongere mensen - Gevoel dat vroeger alles beter was en gevoel van gebrek aan controle over het eigen leven kunnen een verklaring zijn voor angst bij ouderen - Ouderen zijn vaak meer afhankelijk van de kwaliteit van hun directe omgeving (nette omgeving, goede straatverlichting --> duid op minder criminaliteit), omdat ze het grootste deel van hun tijd thuis doorbrengen
METHODIEK 1: In-depth interview
Aantal respondenten
6
Schatting
6
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Bij deze interviews beoogden we het sociaal wenselijke en stereotype beeld dat senioren geven te doorprikken door enkele diepte-interviews af te nemen bij de (klein)kinderen van senioren, die op hun beurt ook ondersteuning bieden aan senioren en inzicht verwerven in de dagelijkse problematieken en digitale problemen die hun (groot)ouders ondervinden. De belangrijkste conclusies van deze interviews zijn de volgende: - Waar senioren aangaven op zelfstandige basis bepaalde digitale handelingen te kunnen uitvoeren, ging weliswaar een uitleg van hun (klein)kinderen aan vooraf en werden de senioren ondersteund door handleidingen en stappenplannen. - Mogelijkheid tot ondersteunen was vaak afhankelijk van afstand woonplaats (klein)kinderen: hoe verder de senioren van hun familie woonden, hoe minder frequent ze hulp konden (en vaak ook durfden) vragen. - Mobiliteit beperkt vaak mogelijkheid om dagelijkse handelingen (boodschappen, bankieren...) uit te voeren. De beperkte digitale vaardigheden van vele senioren zorgen dan weer dat een digitaal alternatief verre van voldoende is om dit op te vangen en dat hier het knelpunt ligt dat de (klein)kinderen vaak moeten ondersteunen.
METHODIEK 2: Expert interview
Aantal respondenten
1
Schatting
1
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Naast het volgen van een sessie "online winkelen" in de Krook (Avansa), werd ook één van de medewerkers geïnterviewd om een professionele blik te krijgen op de digitale situatie van ouderen. De belangrijkste conclusies van deze sessie en bijhorend interview zijn de volgende: - De kloof in digitale geletterdheid neemt nog steeds toe. - De nood om te digitaliseren komt vaak niet intrinsiek, maar wordt gezien als noodzakelijk door senioren om mee te blijven in de maatschappij. - Mobiliteit (mogelijkheid om tot bepaalde locaties te geraken...) is vaak een drempel voor senioren om zich te richten tot initiatieven als Avansa. - Usability, terminologie (iconen...) zijn enorme struikelblokken voor senioren bij het gebruiken van bepaalde apps zoals Itsme en mobiele bank-apps. Websites worden eerder gezien als gebruiksvriendelijk dan apps.
METHODIEK 3: Personas
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- We eindigen onze sprints met 5 persona's, gesegmenteerd op basis van hun digitale vaardigheden (aangezien we werken rond de digitale kloof). Deze 5 persona's zijn tijdens sprint 3 aangevuld met extra informatie uit de expert- en diepte-interviews (en de rasters met dagelijkse problematieken) om een concreter beeld te vormen van ons doelpubliek.
METHODIEK 1: Diepte-interview met iemand werkzaam in een supermarkt
Aantal respondenten
1
Schatting
1
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Er kwamen gelijkenissen naar voor uit het gesprek met de geïnterviewde alsook met de literatuur: - problemen voor ouderen om aan alle producten te kunnen in de winkelrekken (te hoog of te laag, ouderen zijn niet meer zo mobiel om te bukken/ ...) - ouderen komen naar de winkel om een babbeltje te slaan (met de geïnterviewde kwam ook naar voor dat er werknemers te kort zijn en dat ze daar geen tijd voor hebben om te babbelen met de senioren omdat de werkdruk hoog ligt. De senioren snappen dit dan niet). - de functionaliteit van de winkelkarren (mandjes en karretjes) --> in het interview kwam ook naar voor dat de karren te zwaar zijn om te gebruiken en een trolley niet werkt voor senioren om zoiets zwaar achter zich mee te trekken, vaak zijn de karren op zich ook te hoog)