Challenge door Telenet

Hoe moeten we ons als Vlaamse zenders aanpassen aan het verander(en)de crossmediale kijkgedrag, en meer specifiek het verschuivende zwaartepunt naar ‘sociale’ media?

Doelen

Opportunity pitch

Sprint 1: Literatuurstudie en persona-ontwikkeling

  • Het doel van deze sprint is om een globaal beeld te krijgen van het veranderend kijkgedrag van jongeren tussen de 18 en 30 jaar en duidelijke persona's te onderscheiden. Deze persona's vormen het fundament van het verdere onderzoek: op basis hiervan kunnen we een duidelijker doelpubliek voor ogen houden, met hun eigen motieven, kijkgedrag en points of pain.

Sprint 2: Dagboekonderzoek en MobileDNA

  • Het doel van de tweede sprint is om een gedetailleerd beeld te krijgen van het kijkgedrag van de jonge mediagebruikers. Waar komen ze in contact met Vlaamse zenders en platformen? Om op deze vragen een antwoord te bieden, maken we gebruik van een dagboekonderzoek. Tijdens dit proces zullen we meer inzichten verwerven in hun dagelijks mediagebruik. Daarenboven zullen we onze reeds ontwikkelde persona's verder onderbouwen met bestaande datasets zoals MobileDNA.

Sprint 3: Focusgroepen

  • Het doel van de laatste sprint is om een meer verdiepend onderzoek uit te voeren en zo de achterliggende motieven van kijkers bloot te leggen: waarom kiest iemand er bijvoorbeeld voor om naar 'De mol' te kijken, en welke behoeftes worden hierbij bevredigd?

Voorzien pad

Sequentie van methodes die men bij aanvang van de ‘innovation journey’ plant te gebruiken.

Methodiek 1
Focus group
Methodiek 2
Textual diary
Methodiek 3
Personas
Methodiek 4
Habit analysis
Methodiek 5
Logging
Methodiek 6
Literatuurstudie
Methodiek 7

Afgelegd pad

Werkelijk gebruikte mix van methodes tijdens de innovation journey.

  • FASE 1
Methodiek 1
Expert interview
Methodiek 2
Personas
  • FASE 2
Methodiek 1
Textual diary
Methodiek 2
Personas
Methodiek 3
Literatuurstudie
  • FASE 3
Methodiek 1
Personas
Methodiek 2
Interview