Presentatie
Doorheen het academiejaar worden de studenten gecoached om hun resultaten zo overzichtelijk mogelijk weer te geven in stakeholder presentaties.
METHODIEK 1: Personas
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Op basis van de segmentatie van Mathias Maes zijn wij tot 3 persona's gekomen. Deze persona's dienden als basis voor het opstellen van een rekruteringsmatrix voor de focusgroepen (zie onderdeel 'documenten'). In de week van 7 november gaan we deze persona's laten evalueren door Mathias Maes en daaruit maken we de nodige aanpassingen.
METHODIEK 2: Literatuurstudie
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- We hebben ons gebaseerd op bronnen die Tim Theys ons heeft aangereikt om de literatuur te verkennen. Hieruit hebben we 4 tekstjes (vignetten) kunnen opstellen waarbij we het begrip datakluis aan de burger uitleggen (zie onderdeel 'documenten'). Deze tekstjes zullen de basis vormen voor onze focusgroepen in sprint 2.
- We hebben de grafische elementen die nu bij Solid Interfaces worden gebruikt in kaart gebracht op basis van bronnen van Tim Theys.
METHODIEK 3: Expert interview
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Aan de hand van de literatuurstudie hebben we 4 tekstjes (vignettes) opgesteld. Deze zullen we voorleggen aan experts om feedback te vragen. Daarna gaan we ze gebruiken als basis voor onze focusgroepen in sprint 2. De expert interviews zelf zullen plaatsvinden voor de aanvang van de focusgroepen in sprint 2. Oorspronkelijk was onze doestelling om de expert interviews te laten plaatsvinden in sprint 1, maar omwille van de feestdagen schuiven de interviews wat op. Ze zullen wel nog altijd doorgaan voor de focusgroepen.
METHODIEK 1: Expert interview
Aantal respondenten
4
Schatting
4
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Uit het gesprek met Mathias Maes (onderzoeker bij Solid lab) kwam feedback op de vooropgestelde definities van Solid. Deze interviews werden afgenomen online. We namen deze feedback mee in de finalisering van onze vignettes (definities). Het document vindt u ook nog eens bij 'documenten'.
- Uit het gesprek met Sander Franck (Vlaams datanutsbedrijf), Shauni Vanbranteghem (Vlaams datanutsbedrijf) en Stéphanie Schaubroec (Vlaams datanutsbedrijf) kwam feedback op de vooropgestelde definities van Solid. Deze interviews werden afgenomen online. We namen deze feedback mee in de finalisering van onze vignettes (definities). Uiteindelijk kwamen we tot de finale versie die we voorlegden aan de participanten in onze focusgroepen: Tekst 1: Controle Een persoonlijke datakluis zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw eigen data. Jij beslist zelf welke partij toegang krijgt tot jouw gegevens, hoe lang en voor welke doeleinden. Zonder toestemming is het dus niet mogelijk voor anderen om jouw data te consulteren en te gebruiken voor andere doeleinden zoals wetenschappelijk onderzoek, gepersonaliseerde advertenties en verkoop aan derden. Deze persoonlijke datakluis zorgt ervoor dat jij de baas bent en blijft over jouw eigen data. Tekst 2: Privacy Een persoonlijke databibliotheek garandeert een bijna 100% privacy-bescherming. Dit zorgt ervoor dat jij zelf beslist welke gegevens je deelt, hoe lang, met wie en voor welke doeleinden. Hierdoor blijf jij in het bezit van jouw eigen data en wordt jouw privacy gewaarborgd. De kans dat jouw data misbruikt wordt tijdens het delen, kan hierdoor worden uitgesloten. Je ‘leent’ met andere woorden je data uit zoals een boek in de bibliotheek en kan zelf de uitleentermijn ervan vastleggen. Tekst 3: Interoperabiliteit Een persoonlijke datapod zorgt ervoor dat je jouw gegevens veilig en gemakkelijk kunt delen met verschillende bedrijven, overheidsinstanties en applicaties. De toegang tot jouw persoonsgegevens wordt beperkt tot de instanties die ze echt nodig hebben. Mits jouw toestemming, kunnen bedrijven jouw data verwerken en gebruiken. Dit laat je toe jouw data te hergebruiken over applicaties heen. Zo moet je niet telkens opnieuw dezelfde informatie invullen op elke website. Tekst 4: Technisch Met een persoonlijke datakluis is het mogelijk om jouw data makkelijk te delen met verschillende bedrijven, overheidsinstanties en applicaties. Deze persoonlijke datakluizen maken gebruik van de Solid technologie waarbij je gegevens veilig worden opgeslagen in een gedecentraliseerde opslagplaats die Pods (=Personal Online Data Store) worden genoemd. Elke Pod is gelinkt aan een WebID. Dit is een soort van persoonlijke unieke sleutel die je toegang geeft tot je datakluis en je datakluis beveiligt.
METHODIEK 2: Focusgroep
Aantal respondenten
8
Schatting
8
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Focusgroep rond RetailApp: Concept Solid: Lijst van concepten die geassocieerd worden met het begrip "persoonlijke datakluis". 3 van de 8 participanten (37,5%) vonden de 'technische' tekst het meest toepasselijk bij de interface van de Retailapp (tekst 4). Daarnaast vonden 4 van de 8 participanten (50%) de 'controle' tekst het meest duidelijk (tekst 1). Tenslotte gaven 3 van de 8 participanten (37,5%) aan de 'controle' tekst het meest overtuigende (tekst 1). Concluderend kunnen we dus stellen dat in de uitleg rond Solid de nadruk vooral moet liggen op 'controle'. Voor een uitgebreider overzicht en meer info: zie documenten.
- Interface: We doorliepen de Figma flow met de participanten en ondervonden hierbij verschillende pains/gains en meningen, die we verder zullen verwerken in een customer journey map.
METHODIEK 3: Focusgroep
Aantal respondenten
8
Schatting
8
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Focusgroep rond Mijn Burgerprofiel - Diploma: Concept: Lijst van concepten die geassocieerd worden met het begrip "persoonlijke datakluis". 4 van de 8 participanten (50%) vonden de eerste tekst het meest toepasselijk bij de interface van de Diplomacase ('controle' tekst). 5 van de 8 participanten (62,5%) vonden de vierde tekst het meest duidelijk ('technische' tekst). 5 van de 8 participanten (62,5%) vonden de vierde tekst het meest overtuigende waarbij de focus lag op de technische aspecten. Aangezien 'controle' het beste scoorde bij deze case, zullen we verder moeten onderzoeken op welke aspecten van 'controle' we juist moeten focussen en moeten vermelden in de tekstjes, omdat deze definitie nog niet voldoende scoorde op de vraag rond duidelijkheid.
- Interface: We doorliepen de Figma flow met de participanten en ondervonden hierbij verschillende pains/gains en meningen, die we zullen verwerken in een customer journey map.
METHODIEK 1: Focusgroep
Aantal respondenten
16
Schatting
13
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Uit een eerste analyse blijkt dat de resultaten van de diplomacase sterk verschillen tussen de twee focusgroepen. In de eerste focusgroep was de feedback relatief positief. In de tweede focusgroep was dit positivisme eerder uitgebleven. Er was voornamelijk onduidelijkheid over de stappen in de interface en over de moeilijke concepten. Dit verschil in attitude kan te verklaren zijn door het feit dat de volgorde van de leidraad aangepast werd in focusgroep 2. We gaven meer uitleg over Solid en de integratie van 'diploma' in Mijn Burgerprofiel en beklemtoonden meer de voordelen van deze integratie. Op deze manier waren participanten meer op de hoogte van het doel en konden ze op die manier gerichter feedback geven.
- Uit een eerste analyse blijkt dat de resulaten van de RetailApp ook sterk verschillen tussen de twee focusgroepen. In de eerste focusgroep was over het algemeen iedereen niet overtuigd van het nut van de app en was iedereen negatief in hun feedback. In de tweede focusgroep was dit veel minder het geval. Participanten waren overtuigd van het nut en stelden enkele verbeteringen in flow voor. Dit verschil in attitude kan te verklaren zijn door het feit dat de volgorde van de leidraad aangepast werd in focusgroep 2. We gaven meer uitleg over Solid en deze RetailApp en beklemtoonden meer de voordelen van deze app. Op deze manier waren participanten meer op de hoogte van het doel van de app en konden ze op die manier gerichter feedback geven. Een belangrijke bevinding: participanten gaven aan nood te hebben aan een introductiefimpje van de app of een interface die hen door de app loodst.
METHODIEK 2: Qualtrics vragenlijst
Aantal respondenten
16
Schatting
13
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Na afloop van de tweede focusgroep (voor elke case) stuurden we nog een korte qualtrics vragenlijst door naar alle aanwezige participanten. Op deze manier kunnen we inzicht verwerven in hun profiel tegenover Solid (typologie uit sprint 1) en dit linken aan feedback die de respondenten gaven op de focusgroep zelf.
METHODIEK 1: Cognitive walkthroughs
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Interview vragen zijn opgesteld
- Sjablonen zijn gemaakt
METHODIEK 2: Wireframes
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Na meerdere rondes van feedback, ontvingen we de designs van Bits of Love.