Challenge door Vlaams Datanutsbedrijf & DistriNet

Hoe kunnen we de term datakluizen bij Vlamingen introduceren? / Hoe kunnen we deze datakluizen het beste interfacen?

Fase 6

20/03/2023 - 18/04/2023

Doelstelling

In sprint 6 zijn we effectief de 3 nieuwe interfaces, die we van Bits of Love hebben ontvangen, gaan testen bij 16 respondenten.

3 interfaces
1. Retailapp

AB test diploma case:
2. Mijn Burgerprofiel visueel
3. Mijn Burgerprofiel basic (minder visueel)

Respondenten selectie
We lieten vrienden/familie/kennissen een survey, die gebaseerd is op de Solid Readiness Survey van Mathias Maes, invullen. Mathias Maes clusterde vervolgens onze respondenten. Zo konden we gericht respondenten gaan selecteren en zorgen dat er voldoende van elk persona gekozen werden. De selectie is een combinatie van respondenten die al deelnamen aan onze focusgroepen in het eerste semester, alsook nieuwe respondenten.

Methode (walk-through)
Elke respondent krijgt individueel 1 van de 3 interfaces te zien. We leggen hierbij een scenario uit, zodanig dat de respondent zich kan inleven. De respondent moet een eerste keer zelfstandig door de app klikken. Hier kijken we naar non-verbale cues. We filmen de walkthrough via OBS of Useberry (zowel het scherm met clicks en scrolls als het gezicht van de respondent wordt geregistreerd). Uiteraard leggen we eerst een consent voor. In een 2de walk-through stellen we per scherm concrete vragen aan de respondent. Hier pijlen we ook naar mentale modellen omtrent "datakluis", "webID", "controle" en "diploma/retaildata delen via een datakluis".

Rapport
Na afloop nemen we samen onze belangrijkste individuele inzichten door en zullen we tot een algemene conclusie komen per interface, om vervolgens feedback te versturen naar Bits of Love. We bundelen ook onze inzichten over de mentale modellen, per persona.

Vraagstelling

  1. Hoe ervaren onze respondenten de 3 interfaces?
  2. Hoe denken onze respondenten over: "datakluis", "webID", "controle" en "diploma/retaildata delen via een datakluis"? (mentale modellen)
  3. Verkiezen de respondenten eerder een visuele interface of een basic interface? (Ab test)

Methodeplanning

Cognitive walkthroughs
  • Aantal respondenten: 16
  • Fase: Data verzameling
Cognitive walkthroughs
  • Aantal respondenten: 16
  • Fase: Data analyse
Cognitive walkthroughs
  • Aantal respondenten: 16
  • Fase: Rapportering
A/B-testing
  • Aantal respondenten: 8
  • Fase: Data verzameling
A/B-testing
  • Aantal respondenten: 8
  • Fase: Data analyse
A/B-testing
  • Aantal respondenten: 8
  • Fase: Rapportering

Taakverdeling

Rapport maken
  • Yari Landuyt
Walk-throughs

Volledig team

Analyse walk-throughs

Volledig team

Antwoorden

Fase 5

14/02/2023 - 20/03/2023

Doelstelling

In sprint 5 is het de bedoeling dat we veel samenzitten met Bits of Love. Zij maakten nieuwe interfaces, op basis van onze aanbevelingen die we verzamelden in onze focusgroepen (eerste semester). We geven feedback op de designs die zij ons voorleggen en komen zo tot de designs die we graag willen testen. De finale designs verwachten we tegen 20/03.

We zullen ook onze walk-throughs voorbereiden, die we de volgende sprint zullen uitvoeren. We laten vrienden/familie/kennissen een survey invullen, gebaseerd op de vragen van de Solid Readiness Survey van Mathias Maes. Vervolgens zal Mathias Maes deze respondenten clusteren zodanig wij weten tot welk van de 3 persona's de respondent behoort. We rekruteren vervolgens elk 2 respondenten. We bereiden sjablonen en interview vragen voor.

Vraagstelling

  1. Welke interfaces creëren een veilige omgeving voor de gebruiker om data met derden te delen?

Methodeplanning

A/B-testing
  • Aantal respondenten: 8
  • Fase: Voorbereiding
Cognitive walkthroughs
  • Aantal respondenten: 16
  • Fase: Voorbereiding

Taakverdeling

sjabloon maken (om individuele inzichten in te plaatsen)
  • Yari Landuyt
UX test: walkthroughs

Volledig team

Consent brief opstellen
  • Fran Vancraenem
METHODIEK 1: Cognitive walkthroughs
Aantal respondenten
? Schatting
? Reëel
Belangrijkste resultaten
  • Interview vragen zijn opgesteld
  • Sjablonen zijn gemaakt
METHODIEK 2: Wireframes
Aantal respondenten
? Schatting
? Reëel
Belangrijkste resultaten
  • Na meerdere rondes van feedback, ontvingen we de designs van Bits of Love.

Antwoorden

Fase 4

12/12/2022 - 16/12/2022

Doelstelling

- In deze sprint willen we gaan bepalen wat we gaan oplossen, voor wie en waarom. Daarnaast is het de bedoeling de vereisten rond elk van deze aspecten te bepalen.

- Er zal nog een meeting plaatsvinden met Andries De Reyghere (Bits of Love) om de vereisten van de interface te bespreken.

- Maken van een rapport over de resultaten bekomen in de eerste drie sprints.


Vraagstelling

  1. Wat lossen we op, voor wie en waarom?

Methodeplanning

  • Aantal respondenten: -
  • Fase: Voorbereiding

Taakverdeling


Volledig team

METHODIEK 1:
Aantal respondenten
? Schatting
? Reëel
Belangrijkste resultaten
  • Om tot een antwoord op de "wie/wat/waarom-vraag" te komen vulden we het schema "ontwerpuitdaging & vereisten voor een oplossing" in. (zie documenten voor schema)

Antwoorden

1.

Het antwoord op de "wie/wat/waarom-vraag":

'Hoe kunnen we de onduidelijkheid omtrent datakluizen bij de Vlaamse burger aanpakken zodat we een veilige omgeving creëren die toelaat je data met derden te delen?'

Fase 3

21/11/2022 - 02/12/2022

Doelstelling

1. Organiseren van 2 nieuwe focusgroepen

In sprint 3 gaan we verder met het organiseren van focusgroepen. We trachten via Bilendi twee nieuwe focusgroepen te organiseren. In deze focusgroepen proberen we rekening te houden met de typologie van Mathias Maes (swan, sloth, slug), aangezien dit praktisch niet haalbaar was in sprint 2.

2. Customer journey map maken op basis van resultaten sprint 2 en sprint 3 voor zowel de diplomacase als de retailcase

3. Analyse van de focusgroepen uit sprint 2


Vraagstelling

  1. Hoe leg je (het concept van) Solid uit? Waarop moet specifiek de klemtoon gelegd worden in de uitleg ervan? Is dit verschillend, afhankelijk van de typologie die we vooropstelden?
  2. Hoe ervaren participanten de eerste versies van de interfaces (figma flows van Mijn burgerprofiel & RetailApp)?
  3. Op basis van de eerste resultaten blijkt dat de meerwaarde voor de consument bij het gebruik van de MyRetailApp volledig ontbreekt. Hoe kunnen we deze meerwaarde voldoende beklemtonen zodat consumenten het potentiële nut ervan inzien?

Methodeplanning

Focusgroep
  • Aantal respondenten: -
  • Fase: Voorbereiding

Taakverdeling

Powerpoint maken

Volledig team

Inhoud vastleggen presentatie

Volledig team

Respondenten zoeken

Volledig team

Qualtrics opmaken
  • Dieter Dhaenens
Definities/tekstjes Solid aanpassen
  • Sophia Borgers
  • Eline Thomas
Aanpassing leidraad focusgroep

Volledig team

Presentatie presenteren
  • Dieter Dhaenens
  • Emma De Baere
METHODIEK 1: Focusgroep
Aantal respondenten
16 Schatting
13 Reëel
Belangrijkste resultaten
  • Uit een eerste analyse blijkt dat de resultaten van de diplomacase sterk verschillen tussen de twee focusgroepen. In de eerste focusgroep was de feedback relatief positief. In de tweede focusgroep was dit positivisme eerder uitgebleven. Er was voornamelijk onduidelijkheid over de stappen in de interface en over de moeilijke concepten. Dit verschil in attitude kan te verklaren zijn door het feit dat de volgorde van de leidraad aangepast werd in focusgroep 2. We gaven meer uitleg over Solid en de integratie van 'diploma' in Mijn Burgerprofiel en beklemtoonden meer de voordelen van deze integratie. Op deze manier waren participanten meer op de hoogte van het doel en konden ze op die manier gerichter feedback geven.
  • Uit een eerste analyse blijkt dat de resulaten van de RetailApp ook sterk verschillen tussen de twee focusgroepen. In de eerste focusgroep was over het algemeen iedereen niet overtuigd van het nut van de app en was iedereen negatief in hun feedback. In de tweede focusgroep was dit veel minder het geval. Participanten waren overtuigd van het nut en stelden enkele verbeteringen in flow voor. Dit verschil in attitude kan te verklaren zijn door het feit dat de volgorde van de leidraad aangepast werd in focusgroep 2. We gaven meer uitleg over Solid en deze RetailApp en beklemtoonden meer de voordelen van deze app. Op deze manier waren participanten meer op de hoogte van het doel van de app en konden ze op die manier gerichter feedback geven. Een belangrijke bevinding: participanten gaven aan nood te hebben aan een introductiefimpje van de app of een interface die hen door de app loodst.
METHODIEK 2: Qualtrics vragenlijst
Aantal respondenten
16 Schatting
13 Reëel
Belangrijkste resultaten
  • Na afloop van de tweede focusgroep (voor elke case) stuurden we nog een korte qualtrics vragenlijst door naar alle aanwezige participanten. Op deze manier kunnen we inzicht verwerven in hun profiel tegenover Solid (typologie uit sprint 1) en dit linken aan feedback die de respondenten gaven op de focusgroep zelf.

Antwoorden

1. Hoe leg je (het concept van) Solid uit? Waarop moet speciefiek de klemtoon gelegd worden in de uitleg ervan? Is dit verschillend afhankelijk van de typologie die we vooropstelden?

Focusgroep 1: MyRetailcase

Focusgroep 2: Diplomacase

2. Hoe ervaren participanten de eerste versies van de interfaces (Mijn burgerprofiel & RetailApp)?

Diplomacase - Mijn Burgerprofiel

Uit een eerste analyse bleek de interface voor de participanten zeer verwarrend te zijn. Daarnaast waren de meningen over het gebruik van ItsMe wel zeer positief omdat de participanten het gewend zijn ermee te werken. In de tweede focusgroep werd de interface opnieuw als verwarrend ervaren. De participanten vonden de volgorde van de verschillende stappen onduidelijk. De keuze om met ItsMe in te loggen werd opnieuw positief gepercipieerd omdat mensen hier een veilig gevoel bij hebben. Echter begrepen de participanten niet goed waarom ze 2 keer moesten inloggen. Ook de procedurele uitleg vonden de meesten hoogdrempelig. Ze gaven aan dat de uitleg te moeilijk is, laat staat voor mensen die de taal niet machtig zijn. Woorden zoals 'webID' en 'unieke identificatiesleutel' werden als zeer vaag gepercipieerd. Niemand begreep echter wat met dergelijke termen bedoeld werd. Er werd aangegeven dat enkele visuals of pop-ups om de woorden uit te leggen, de stappen wat duidelijker zouden kunnen maken.

3. Op basis van de eerste resultaten blijkt dat de meerwaarde voor de consument bij het gebruik van de MyRetailApp volledig ontbreekt. Hoe kunnen we deze meerwaarde voldoende beklemtonen zodat consumenten het potentiële nut ervan inzien?

RetailApp

In de eerste focusgroep werd het nut van de app en het belang van Solid te weinig uitgelegd. Hierdoor konden participanten niet gericht feedback geven omdat de meesten het eigenlijk niet echt begrepen. Op die manier was iedereen zeer negatief ten aanzien van deze app. In de tweede focusgroep hebben we de volgorde van de leidraad aangepast en vonden we een verschil in attitude omdat we meer uitleg over Solid en deze RetailApp en beklemtoonden meer de voordelen van deze app. Op deze manier waren participanten meer op de hoogte van het doel van de app en konden ze op die manier gerichter feedback geven. Een belangrijke bevinding: participanten gaven aan nood te hebben aan een introductiefimpje van de app of een interface die hen door de app loodst. Daarnaast is het belangrijk dat de 'win' voor de consument/gebruiker voldoende wordt aangegeven en dat naast het uitgavenpatroon ook een lijst van specifieke producten die aangekocht werden, toegevoegd wordt. Met andere woorden, de manier waarop je de app framed, heeft invloed op de attitude tegenover deze app!

Fase 2

07/11/2022 - 18/11/2022

Doelstelling

Sprint 2 bereiden we al een deel voor in sprint 1 door het opstellen van de rekruteringsmatrix en de communicatie naar Mathias Maes en Bilendi. We werken samen met Bilendi omdat het bedrijf is dat ons kan helpen in de zoektocht naar respondenten voor onze focusgroepen.

In deze sprint staan enerzijds de verschillende interpretaties rond Solid centraal en anderzijds toetsen wij tijdens focusgroepen ook al verschillende versies uit.
Deze focusgroepen worden in samenwerking met Bilendi uitgevoerd, we interviewen hiervoor een achttal personen met verschillende profielen (swan, sloth, slug).

1. Hoe leg je (het concept van) Solid uit?

→ Methode: focusgroep op basis van de rekruteringsmatrix die gebaseerd is op de drie segmentaties van Mathias Maes.

→ Outcome: ofwel een one-size-fits-all uitleg, ofwel verschillende differentiaties per groep.

2. Hoe ervaren participanten de eerste versies van de interfaces (Mijn burgerprofiel & RetailApp)?

→ Methode: focusgroep op basis van de rekruteringsmatrix die gebaseerd is op de drie segmentaties van Mathias Maes.

→ Outcome: customer journey map

Vraagstelling

  1. Hoe leg je (het concept van) Solid uit?
  2. Hoe ervaren participanten de eerste versies van de interfaces (Mijn burgerprofiel & RetailApp)?

Methodeplanning

Focusgroep
  • Aantal respondenten: 16
  • Fase: Voorbereiding

Taakverdeling

Nog te bepalen

Volledig team

METHODIEK 1: Expert interview
Aantal respondenten
4 Schatting
4 Reëel
Belangrijkste resultaten
  • Uit het gesprek met Mathias Maes (onderzoeker bij Solid lab) kwam feedback op de vooropgestelde definities van Solid. Deze interviews werden afgenomen online. We namen deze feedback mee in de finalisering van onze vignettes (definities). Het document vindt u ook nog eens bij 'documenten'.
  • Uit het gesprek met Sander Franck (Vlaams datanutsbedrijf), Shauni Vanbranteghem (Vlaams datanutsbedrijf) en Stéphanie Schaubroec (Vlaams datanutsbedrijf) kwam feedback op de vooropgestelde definities van Solid. Deze interviews werden afgenomen online. We namen deze feedback mee in de finalisering van onze vignettes (definities). Uiteindelijk kwamen we tot de finale versie die we voorlegden aan de participanten in onze focusgroepen: Tekst 1: Controle Een persoonlijke datakluis zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw eigen data. Jij beslist zelf welke partij toegang krijgt tot jouw gegevens, hoe lang en voor welke doeleinden. Zonder toestemming is het dus niet mogelijk voor anderen om jouw data te consulteren en te gebruiken voor andere doeleinden zoals wetenschappelijk onderzoek, gepersonaliseerde advertenties en verkoop aan derden. Deze persoonlijke datakluis zorgt ervoor dat jij de baas bent en blijft over jouw eigen data. Tekst 2: Privacy Een persoonlijke databibliotheek garandeert een bijna 100% privacy-bescherming. Dit zorgt ervoor dat jij zelf beslist welke gegevens je deelt, hoe lang, met wie en voor welke doeleinden. Hierdoor blijf jij in het bezit van jouw eigen data en wordt jouw privacy gewaarborgd. De kans dat jouw data misbruikt wordt tijdens het delen, kan hierdoor worden uitgesloten. Je ‘leent’ met andere woorden je data uit zoals een boek in de bibliotheek en kan zelf de uitleentermijn ervan vastleggen. Tekst 3: Interoperabiliteit Een persoonlijke datapod zorgt ervoor dat je jouw gegevens veilig en gemakkelijk kunt delen met verschillende bedrijven, overheidsinstanties en applicaties. De toegang tot jouw persoonsgegevens wordt beperkt tot de instanties die ze echt nodig hebben. Mits jouw toestemming, kunnen bedrijven jouw data verwerken en gebruiken. Dit laat je toe jouw data te hergebruiken over applicaties heen. Zo moet je niet telkens opnieuw dezelfde informatie invullen op elke website. Tekst 4: Technisch Met een persoonlijke datakluis is het mogelijk om jouw data makkelijk te delen met verschillende bedrijven, overheidsinstanties en applicaties. Deze persoonlijke datakluizen maken gebruik van de Solid technologie waarbij je gegevens veilig worden opgeslagen in een gedecentraliseerde opslagplaats die Pods (=Personal Online Data Store) worden genoemd. Elke Pod is gelinkt aan een WebID. Dit is een soort van persoonlijke unieke sleutel die je toegang geeft tot je datakluis en je datakluis beveiligt.
METHODIEK 2: Focusgroep
Aantal respondenten
8 Schatting
8 Reëel
Belangrijkste resultaten
  • Focusgroep rond RetailApp: Concept Solid: Lijst van concepten die geassocieerd worden met het begrip "persoonlijke datakluis". 3 van de 8 participanten (37,5%) vonden de 'technische' tekst het meest toepasselijk bij de interface van de Retailapp (tekst 4). Daarnaast vonden 4 van de 8 participanten (50%) de 'controle' tekst het meest duidelijk (tekst 1). Tenslotte gaven 3 van de 8 participanten (37,5%) aan de 'controle' tekst het meest overtuigende (tekst 1). Concluderend kunnen we dus stellen dat in de uitleg rond Solid de nadruk vooral moet liggen op 'controle'. Voor een uitgebreider overzicht en meer info: zie documenten.
  • Interface: We doorliepen de Figma flow met de participanten en ondervonden hierbij verschillende pains/gains en meningen, die we verder zullen verwerken in een customer journey map.
METHODIEK 3: Focusgroep
Aantal respondenten
8 Schatting
8 Reëel
Belangrijkste resultaten
  • Focusgroep rond Mijn Burgerprofiel - Diploma: Concept: Lijst van concepten die geassocieerd worden met het begrip "persoonlijke datakluis". 4 van de 8 participanten (50%) vonden de eerste tekst het meest toepasselijk bij de interface van de Diplomacase ('controle' tekst). 5 van de 8 participanten (62,5%) vonden de vierde tekst het meest duidelijk ('technische' tekst). 5 van de 8 participanten (62,5%) vonden de vierde tekst het meest overtuigende waarbij de focus lag op de technische aspecten. Aangezien 'controle' het beste scoorde bij deze case, zullen we verder moeten onderzoeken op welke aspecten van 'controle' we juist moeten focussen en moeten vermelden in de tekstjes, omdat deze definitie nog niet voldoende scoorde op de vraag rond duidelijkheid.
  • Interface: We doorliepen de Figma flow met de participanten en ondervonden hierbij verschillende pains/gains en meningen, die we zullen verwerken in een customer journey map.

Antwoorden

1. Hoe leg je (het concept van) Solid uit?

Focusgroep 1: MyRetailcase

We vroegen onze respondenten alle woorden die ze associëren met het woord "persoonlijke datakluizen" te noteren. De woordwolk geeft aan welke woorden zij hierbij noteerden en de grootte van een woord geeft aan hoeveel keer dit woord aangehaald werd. Hieruit bleek dat privacy en geldwaarde het meeste aangehaald werden. Met geldwaarde wordt de link met een fysieke kluis van geld bedoeld. Verdere analyse moet uitwijzen waarom deze woorden het belangrijkste zijn voor onze respondenten in kader van een digitale datakluis.

Wordcloud Focusgroep Myretail 16/11

We vergeleken ook de verschillende definities (vignettes/tekstjes) die we in sprint 1 opstelden en aftoetsten met verschillende experts. De verschillende definities kan u nog eens nalezen onder het puntje 'belangrijkste resultaten' hierboven.

Resultaten definities Solid Myretail 16/11


Focusgroep 2: Diplomacase

We vroegen onze respondenten alle woorden die ze associëren met het woord "persoonlijke datakluizen" te noteren. De woordwolk geeft aan welke woorden zij hierbij noteerden en de grootte van een woord geeft aan hoeveel keer dit woord aangehaald werd. Hieruit bleek dat vertrouwen, gegevens en data het meeste aangehaald werden. Verdere analyse moet uitwijzen waarom deze woorden het belangrijkste zijn voor onze respondenten in kader van een digitale datakluis.

Woordwolk Diploma case

We vergeleken ook de verschillende definities (vignettes/tekstjes) die we in sprint 1 opstelde en aftoetsten met verschillende experts. De verschillende definities kan u nog eens nalezen onder het puntje 'belangrijkste resultaten' hierboven.

Hieruit blijkt dat de helft van onze participanten definitie 1 het meest toepasselijk vond op de diplomacase, maar dat definitie 4 het meest duidelijk en overtuigend overkomt. Daarnaast zien we ook een duidelijk verschil met de andere focusgroep over MyRetail waarbij definitie 1 als meest duidelijk en overtuigend overkomt.

Waarom dit precies zo is zal blijken uit onze grondige analyse in sprint 3 en aanvullende informatie die we eventueel verwerven uit nieuwe focusgroepen. Differentiatie op basis van de typologie die we opstelden, zal uitgewerkt worden wanneer we een nieuwe (representatieve) focusgroep organiseren. Deze participanten zijn geselecteerd door Bilendi en vallen binnen één van de drie profielen die wij al reeds onderscheiden.

2. Hoe ervaren participanten de eerste versies van de interfaces (Mijn burgerprofiel & RetailApp)?

Focusgroep 1: Myretailcase

Uit een eerste analyse van de focusgroep kwam een eerder negatieve attitude ten aanzien van de retail figma flow naar voren. Verder analyse is nodig om een uitgebreide customer journey map te maken. Geen enkele respondent uit de focusgroep zou na het doorlopen van de flow zich geroepen voelen om de app ook effectief te gaan downloaden. De participanten gaven aan dat er een duidelijke uitleg in de vorm van een korte introductievideo zinvol zou zijn om het nut/meerwaarde voor de gebruiker van de app beter aan te geven. Dit in plaats van een link naar extra uitleg over wat een WebID precies is want dat nodigt niet uit om op te klikken. De participanten gaven aan dat het doorlopen van de eerste figma flow van de app niet voldoende "de win" voor de gebruikers/consumenten aangaf, waardoor ze de app eerder percipieerden als "de bedoeling van de overheid om koopgedrag te analyseren", in plaats van de controle terug bij de burger te leggen. Ze beschouwden het dan ook letterlijk als "het inspelen op een probleem dat geen probleem is". Daarom leiden wij hieruit af dat de app nog meer moet focussen op bijvoorbeeld het beklemtonen van promoties, tijdsbesparing ... enzovoort. Dit moet verder onderzocht worden. De participanten stelden vragen en kaarten gebreken aan bij zowel het doel van de app als de interface (UX).


Focusgroep 2: Diplomacase

Uit een eerste analyse van onze focusgroep bleek dat de respondenten tegenover bepaalde schermen positief stonden en tegenover andere negatief. Dit is vooral interface-gericht, dus dit is voor verbetering vatbaar. Daarnaast gaven ze nog enkele tips om de interface nog duidelijker te maken zoals werken met een introductiefilmpje of de interface nog iets visueler maken. Verdere analyse is nodig om een uitgebreide customer journey map te maken.

Fase 1

17/10/2022 - 04/11/2022

Doelstelling

In onze eerste sprint vormen we ons onderzoek. Hier achten we een diepere interpretatie te krijgen over onze doelgroep, het concept van Solid en de grafische elementen. Daarnaast bereiden we onszelf ook voor op de tweede sprint.

1. Wat zijn de verschillende typologieën van mensen ten aanzien van Solid?

→ Methode: secundaire data uit survey (Mathias Maes)

→ Outcome: ruwe persona’s op basis van de segmentaties van Mathias Maes.

2. Wat zijn verschillende mogelijke versies om de term 'datakluis' tekstueel uit te leggen op een website?

→ Methode: literatuurstudie + expert interviews

→ Outcome: lijstje deelaspecten + verwerking

bv. 4 verschillende ‘tekstjes’: met en zonder datakluis, privacy betrekken of niet,...

3. Wat zijn de grafische elementen die belangrijk zijn in een datakluis?

→ Methode: expert interview met bijvoorbeeld Tim & Andries waar we nadenken over reeks grafische elementen.

→ Outcome: lijstje deelaspecten + eerste idee in welke varianten we deze aspecten kunnen voorleggen.

4. Inplanning en voorbereiding focusgroep

→ Ter voorbereiding van de focusgroep zetten we een rekruteringsmatrix op. Hier integreren we de drie segmentaties van Mathias Maes (swans, sloths en slugs) die we onderling nog eens onderscheiden in werkzoekenden of shoppers. Swans staan voor technologie lovers die het meest digitaal vaardig zijn. Ze zijn bewust over hun privacy issues en houden daar ook rekening mee. Deze mensen staan positief tegenover het concept 'datakluis'. De sloths hebben een positieve houding tegenover technologie maar uitten dit minder dan de swans. Ze staan ook positief tegenover het concept 'datakluis', maar opnieuw minder uitgesproken dan de swans. Als laatste zijn er ook de slugs die minder technologie vaardig zijn en negatiever staan tegenover het concept 'datakluis'. Ze hebben dan ook het minste vertrouwen erin.

Vraagstelling

  1. Wat zijn de verschillende typologieën van mensen ten aanzien van Solid?
  2. Wat zijn verschillende mogelijke versies om de term 'datakluis' tekstueel uit te leggen op een website?
  3. Wat zijn de grafische elementen die belangrijk zijn in een datakluis?

Methodeplanning

Survey
  • Aantal respondenten: 2500
  • Fase: Rapportering
Personas
  • Aantal respondenten: -
  • Fase: Voorbereiding
Literatuurstudie
  • Aantal respondenten: -
  • Fase: Voorbereiding
Expert interview
  • Aantal respondenten: -
  • Fase: Voorbereiding
Rekruteringsmatrix
  • Aantal respondenten: -
  • Fase: Voorbereiding

Taakverdeling

Persona's opstellen
  • Fran Vancraenem
  • Yari Landuyt
Literatuurstudie en expert interviews omtrent de mogelijke versies om een datakluis uit te leggen
  • Eline Thomas
  • Yara De Brabander
Literatuurstudie en expert interviews omtrent de grafische elementen
  • Sophia Borgers
  • Dieter Dhaenens
Rekruteringsmatrix opstellen
  • Nina Dakota Szyf
  • Emma De Baere
METHODIEK 1: Personas
Aantal respondenten
? Schatting
? Reëel
Belangrijkste resultaten
  • Op basis van de segmentatie van Mathias Maes zijn wij tot 3 persona's gekomen. Deze persona's dienden als basis voor het opstellen van een rekruteringsmatrix voor de focusgroepen (zie onderdeel 'documenten'). In de week van 7 november gaan we deze persona's laten evalueren door Mathias Maes en daaruit maken we de nodige aanpassingen.
METHODIEK 2: Literatuurstudie
Aantal respondenten
? Schatting
? Reëel
Belangrijkste resultaten
  • We hebben ons gebaseerd op bronnen die Tim Theys ons heeft aangereikt om de literatuur te verkennen. Hieruit hebben we 4 tekstjes (vignetten) kunnen opstellen waarbij we het begrip datakluis aan de burger uitleggen (zie onderdeel 'documenten'). Deze tekstjes zullen de basis vormen voor onze focusgroepen in sprint 2.
  • We hebben de grafische elementen die nu bij Solid Interfaces worden gebruikt in kaart gebracht op basis van bronnen van Tim Theys.
METHODIEK 3: Expert interview
Aantal respondenten
? Schatting
? Reëel
Belangrijkste resultaten
  • Aan de hand van de literatuurstudie hebben we 4 tekstjes (vignettes) opgesteld. Deze zullen we voorleggen aan experts om feedback te vragen. Daarna gaan we ze gebruiken als basis voor onze focusgroepen in sprint 2. De expert interviews zelf zullen plaatsvinden voor de aanvang van de focusgroepen in sprint 2. Oorspronkelijk was onze doestelling om de expert interviews te laten plaatsvinden in sprint 1, maar omwille van de feestdagen schuiven de interviews wat op. Ze zullen wel nog altijd doorgaan voor de focusgroepen.

Antwoorden

1. Wat zijn de verschillende typologieën van mensen ten aanzien van Solid?

Op basis van de drie segmentaties, die Mathias Maes vormde met de resultaten van de DNB survey en de SOLID Readiness Monitor, hebben we 3 persona’s gecreëerd. De ‘Solid Swans’ (persona van Emma Maes) zijn uit de drie groepen het meest vaardig en staan uitgesproken positief tegenover het concept van datakluizen. De ‘Slithering Sloths’ (persona van Bert Segers) zijn ook positief over het concept van datakluizen maar zijn minder uitgesproken dan de swans. De ‘Slow Slugs’ (persona van Maurice De Smet) is de derde typologie van mensen. Hun houding naar datakluizen is negatief, dit is grotendeels te danken aan hun lage technologische vaardigheden.

2. Wat zijn verschillende mogelijke versies om datakluis uit te leggen?

We hebben 4 verschillende tekstjes opgesteld die de datakluis uitleggen. Echter ligt de nadruk telkens op een ander aspect:

Tekst 1: decentralisatie

Tekst 2: privacy/GDPR

Tekst 3: interoperabiliteit

Tekst 4: technische aspecten

Aan de hand van de focusgroepen zal blijken welk tekstje het meest toegankelijk en verstaanbaar is voor de burger, maar ook wat nog niet duidelijk is en waar er nog meer kennis vereist is.

3. Wat zijn de grafische elementen die belangrijk zijn in een datakluis?

We keken naar verschillende interfaces van bestaande Personal Data Stores (PDS). Deze zijn gelijkaardig aan de Solid technologie. We onderzochten welke grafische elementen deze apps gebruiken en focuste op: login proces, data sharing proces, onboarding, account instellingen en enkele andere features zoals personal insights die de apps aanboden.

Volgende week hebben we een interview met een informatiedesign expert en product design expert. Hiermee trachten we meer zicht te krijgen op welke grafische elementen we Bits of Love moeten overhandigen zodanig dat zij een prototype voor ons kunnen maken.