Presentatie
Doorheen het academiejaar worden de studenten gecoached om hun resultaten zo overzichtelijk mogelijk weer te geven in stakeholder presentaties.
METHODIEK 1: Stakeholder mapping
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Aan de hand van een interne brainstorm binnen onze groep brachten we de verschillende stakeholders in kaart, zowel voor BCQ als Hoplr. Het resultaat kan je hieronder terugvinden.
METHODIEK 2: Product-Service Promise
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Met deze methode trachtten we te bepalen wat me met de toekomstige oplossing willen bereiken. Dit deden we door de zeven kernwaarden die we wensen na te streven op te lijsten, alvorens in een pyramide de pijnpunten, mogelijke oplossingen (doelstellingen) en resultaten (product-dienst belofte) te beschrijven. Op basis hiervan omschreven we de succesindicatoren: hoe zullen we het resultaat meten? Het resultaat kan je hieronder terugvinden.
METHODIEK 1: SWOT analysis
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Aan de hand van een SWOT-analyse werden de strengths, weaknesses, opportunities en threats in kaart gebracht. Het doel van deze methode was met andere woorden het identificeren van pijnpunten en opportuniteiten. De resultaten kan je terugvinden binnen sprint 2. Bedoeling is om deze informatie te gebruiken als input voor de focusgroepen.
METHODIEK 2: Verkennende interviews
Aantal respondenten
3
Schatting
3
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Vooraleer aan de slag te gaan met de focusgroepen was het relevant om af te bakenen op welke nood van de gepensioneerde we kunnen inspelen. Daarvoor werden drie verkennende interviews uitgevoerd. Het is namelijk relevant om voor de focusgroep verschillende situaties op te stellen waarbij de persoon in kwestie het ook relevant vindt om de app te gebruiken. Is dat niet het geval, dan lopen we het risico een onproductieve focusgroep af te nemen. We brengen met andere woorden eerst de nood in kaart (waarom zouden mensen de app gebruiken?) alvorens de focusgroepen af te nemen (hoe gebruiken mensen de app?).
- In sprint 2 staat een samenvatting van de bevindingen uit de verkennende interviews.
METHODIEK 3: Focusgroep
Aantal respondenten
9
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Focusgroepen kunnen gebruikt worden als vooronderzoek voor het afnemen van kwantitatief onderzoek. Door deze focusgroep hopen wij eerste inzichten te verwerven in de attitudes en ervaringen van gebruikers online platformen en de interacties op deze platformen.
- We zullen hiervoor 9 mensen bevragen, telkens 3x een senior (gepensioneerde), een hulpverlener en een potentiële buurtconciërge. Hoewel focusgroepen over het algemeen genomen best intern homogeen zijn en extern heterogeen, kiezen wij voor een opzet waarin we wél telkens de interactie tussen de drie partijen in kaart kunnen brengen: een senior, een hulpverlener en een potentiële buurtconciërge. De mensen die we bevragen moeten een positieve houding hebben ten opzichte van online platformen in het algemeen en moeten met apps overweg kunnen. Ons onderzoek is namelijk gericht op de interacties op het platform zelf en niet op de digitale kloof etc. Om de respondenten te verwerven maken we gebruik van onze persoonlijke vrienden- en kennissenkring waarbij we relevante personen vragen deel te nemen.
METHODIEK 1: Focus group
Aantal respondenten
9
Schatting
11
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Nadat we in de vorige sprints in kaart brachten waarom mensen de BCQ-app zouden gebruiken, met daarbij noden, verwachtingen en frustraties, gingen we aan de hand van focusgroepen na hoe mensen de app zouden gebruiken. We gingen telkens met drie partijen rond de tafel zitten: een hulpvrager (senior), een buurtconciërge die op de payroll staat van het bedrijf en een potentiële vrijwilliger of hulpverlener. Aan de hand van de Wizard of Oz-methode en het Think Aloud Protocol kwamen zo de belangrijkste zaken naar boven, die je kunt terugvinden in de antwoorden op onze vragen in sprint 3.
METHODIEK 2: Experience map
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Aan de hand van de bevindingen die naar boven kwamen uit de focusgroep brachten we de features in kaart die in de bestaande BCQ-app als 'goed' worden ervaren en welke zaken nog voor verbetering vatbaar zijn. Daaruit kwam naar voor dat er nood is aan een F.A.Q.-mogelijkheid, een review/feedbacksysteem, een profiel voor hulpverleners, een statusbalk van de hulpaanvraag en een database van helpers of vrijwilligers voor de buurtconciërge.
METHODIEK 3: Wireframes
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Met de bevindingen uit de customer experience journey gingen we aan de slag om nieuwe wireframes te maken van hoe de BCQ-app er zou kunnen uitzien. De resultaten daarvan vind je terug onder sprint 3.
METHODIEK 1: Creative brainstorm
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Na het overlopen van alle informatie die we reeds verzameld hadden van Hoplr zijn we overgegaan naar het uitstippelen van het traject voor dit semester. Doordat we in het begin van het academiejaar de keuze hadden gemaakt om eerst aan BCQ te werken, was het noodzakelijk om op te frissen wat we reeds wisten van Hoplr als bedrijf: doelgroep, missie, visie en impact op gezondheid en welzijn. Daarna werd gebrainstormd met de groep welke methodes we kunnen gebruiken om onze tweede communicatiedoelstelling te behalen en een antwoord op de onderzoeksvraag "Welke opportuniteiten zijn er voor Hoplr in het versterken van gezondheid en welzijn binnen de gemeenschap?".
METHODIEK 2: Delphi method
Aantal respondenten
8
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Op basis van de verzamelde info rond Hoplr zijn we tot de conclusie gekomen dat we gaan overgaan naar experten interviews (Delphi mehthode). Deze moeten ons helpen begrijpen in welke mate het bedrijf Hoplr kan bijdrage tot het vergroten van gezond en welzijn in gemeenschappen. Doelgroep voor deze interviews: mantelzorgers, professoren, werknemers uit zorgsector, experts in burgerparticipatie etc. Deze sprint werden reeds enkele vragen opgesteld.
METHODIEK 3: Cognitive walkthroughs
Aantal respondenten
8
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- De aanpassingen in de userflow en de mockups van de app gaan valideren. Met de feedback zouden de designs een tweede keer aangepast worden op basis van feedback van de gebruikers.
METHODIEK 1: Focusgroep
Aantal respondenten
9
Schatting
9
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Met 3 nieuwe focusgroepen (cognitive walkthrough) met telkens de drie belangrijkste stakeholders konden de user flow en mockups voor een tweede keer gevalideerd worden. Op deze manier konden we zien of onze aanpassingen die we gedaan hadden na onze eerdere focusgroepen (4) goed waren geïmplementeerd. De gevalideerde resultaten worden verder toegelicht in de resultaten sectie.
METHODIEK 2: Literatuurstudie
Aantal respondenten
?
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Door de literatuurstudie konden we tot een duidelijke conceptualisering van "sociaal kapitaal" komen als groep. Dit was belangrijk voor het opstellen van ons plan van aanpak voor Hoplr. Sociaal kapitaal begrijpen wij als groep als het optimaal faciliteren van sociale relaties/vergemakkelijken van het leggen van nieuwe banden tussen buurtbewoners, maar ook het verzekeren dat er bepaalde doelen bereikt worden aan de hand van die relaties. Deze conceptualisering wordt verder toegelicht in het plan van aanpak voor Hoplr.
METHODIEK 3: Survey
Aantal respondenten
385
Schatting
?
Reëel
Belangrijkste resultaten
- We gaan een korte survey uitsturen die vooral peilt naar demografische gegevens van de gebruikers. Daarnaast zal de survey ook de Online Neighbourhood Network Scale bevatten om 4 clusters te bekomen op basis van type gebruikers. Het doel van de survey is om uit elke cluster dan 1 persoon in een focusgroep (van 4 dus) te steken om via co-creatie nieuwe opportuniteiten voor Hoplr te ontdekken.
METHODIEK 1: Survey
Aantal respondenten
?
Schatting
362
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Het doel van de survey was enerzijds om respondenten te rekruteren voor onze focusgroepen, telkens in de verschillende groepen die we vooraf reeds identificeerden: gebruikers van Hoplr, niet-gebruikers van Hoplr en amper of niet meer-gebruikers van Hoplr. Anderzijds wilden we ook sociaal kapitaal bevragen aan de hand van de ONNUS-schaal en die vergelijken per gebruikersgroep. We voegden ook open vragen toe, om alvast zicht te krijgen op waarom vroegere gebruikers van het platform afhaakten en hoe niet-gebruikers op andere manieren (online) contact houden met hun buurt. Daaruit bleken gebruikers vooral af te haken doordat ze verkeerde verwachtingen hadden van het platform, doordat het platform voor andere doeleinden wordt gebruikt (bv. als verkoopplatform of als infokanaal van het gemeentebestuur) en door een gebrek aan moderatie (bv. te vaak één en dezelfde persoon die hulp vraagt).
METHODIEK 2: Focusgroep
Aantal respondenten
20
Schatting
12
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Het doel van de focusgroepen was om per cluster opportuniteiten te ontdekken waarop Hoplr kan inspelen: gebruikers van Hoplr, niet-gebruikers van Hoplr en amper of niet meer-gebruikers van Hoplr. Er zijn nu reeds 2 focusgroepen van niet-gebruikers georganiseerd, met 12 participanten in totaal. Voor de komende sprint staan nog minstens 2 focusgroepen op het programma: een met Hoplr-gebruikers, en een met amper/niet-gebruikers. In de eerste 2 focusgroepen van niet-gebruikers werd gebruik gemaakt van think aloud en cognitive walkthrough, waarbij de aanwezigen doorheen het Hoplr-platform konden scrollen. Daarbij werd hen aangemoedigd luidop te zeggen wat in hen opkwam, in combinatie met vragen van de moderators om interactie tussen de participanten te bevorderen. Hierbij werden de 3 belangrijkste thema's van sociaal kapitaal (afgesproken binnen onze groep) bevraagd: wederkerigheid, vertrouwen en het opbouwen en behouden van relaties in lokale buurten. De opportuniteiten die namelijk naar boven kwamen in deze focusgroepen, moesten steeds in functie zijn van onze communicatiedoelstelling: "Welke opportuniteiten zijn er voor Hoplr in het versterken van gezondheid en welzijn binnen de gemeenschap?".
METHODIEK 1: Interview
Aantal respondenten
6
Schatting
6
Reëel
Belangrijkste resultaten
- Door de moeizame rekrutering van niet-meer/amper gebruikers en actieve Hoplr gebruikers, werd er overgeschakeld van 2 focusgroepen naar 2x 3 interviews per type gebruiker. Op deze manier kon er toch aan kwalitatief onderzoek gedaan worden. Het doel van de interviews was om per type gebruiker opportuniteiten te ontdekken voor Hoplr om sociaal kapitaal te verhogen. Tijdens de interviews werden vragen gesteld in functie van de 3 concepten die wij als groep hadden vastgelegd om sociaal kapitaal te definiëren: wederkerigheid, vertrouwen en het opbouwen en behouden van relaties in lokale buurten. De interviews zijn nog niet allemaal afgerond. Een deel van de resultaten uit de afgelegde interviews staat onder de vraag "Zijn er extra opportuniteiten waarop Hoplr kan inzetten om het sociaal kapitaal van lokale gemeenschappen te verbeteren?".