Fase 7
09/05/2022 - 29/05/2022Doelstelling
In de vorige sprint liepen we onze beste tijd van dit jaar. We maakten vorderingen op alle vlakken en finaliseren nu deze stappen in sprint 7. Door moeizamere rekrutering nemen we eerst nog de laatste focusgroepen met co-creatie af om een antwoord te vinden op de vraag wat de noden en behoeften zijn bij de verschillende gebruikersgroepen van Hoplr. We hadden reeds twee verschillende co-creatiesessies met niet-gebruikers, nu gaan we aan de slag met de gebruikers van Hoplr en amper/niet meer-gebruikers van het platform.
Die groepen identificeerden we reeds aan de hand van een survey. We analyseerden de open vragen uit de survey (Gebruikers die afhaakten, waarom haakten ze af? + Niet-gebruikers, hoe houden zij online contact met hun buurt?). We deden daarenboven een clusteranalyse van de data. Die bevindingen toetsen we nu af met de bevindingen die uit de focusgroepen zullen komen, om zo tot onderbouwde persona's te komen.
We maakten ook een taakverdeling voor het eindrapport, zodat we ook daarmee aan de slag kunnen in deze sprint.
Vraagstelling
- Komen dezelfde noden en behoeften van de verschillende gebruikersgroepen van Hoplr naar voor uit de survey en de focusgroepen? Welke zijn dat?
- Zijn er extra opportuniteiten waarop Hoplr kan inzetten om het sociaal kapitaal van lokale gemeenschappen te verbeteren?
Methodeplanning
- Aantal respondenten: 16
- Fase: Data analyse
- Aantal respondenten: 362
- Fase: Rapportering
Taakverdeling
- Nicolas Flanagan
- Niels Van Durme
- Olivia Willems
- Inneke Verdoodt
- Niels Van Durme
- Nicolas Flanagan
- Bram Vanoverbeke
- Louis Philippe Bouckaert
Volledig team
METHODIEK 1: Interview
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Door de moeizame rekrutering van niet-meer/amper gebruikers en actieve Hoplr gebruikers, werd er overgeschakeld van 2 focusgroepen naar 2x 3 interviews per type gebruiker. Op deze manier kon er toch aan kwalitatief onderzoek gedaan worden. Het doel van de interviews was om per type gebruiker opportuniteiten te ontdekken voor Hoplr om sociaal kapitaal te verhogen. Tijdens de interviews werden vragen gesteld in functie van de 3 concepten die wij als groep hadden vastgelegd om sociaal kapitaal te definiëren: wederkerigheid, vertrouwen en het opbouwen en behouden van relaties in lokale buurten. De interviews zijn nog niet allemaal afgerond. Een deel van de resultaten uit de afgelegde interviews staat onder de vraag "Zijn er extra opportuniteiten waarop Hoplr kan inzetten om het sociaal kapitaal van lokale gemeenschappen te verbeteren?".
Antwoorden
1. Zijn er extra opportuniteiten waarop Hoplr kan inzetten om het sociaal kapitaal van lokale gemeenschappen te verbeteren?
Zoals hierboven reeds aangegeven, zijn nog niet alle interviews afgelegd geweest. Hieronder worden de opportuniteiten opgesomd die werden afgeleid uit de interviews bij niet-meer/amper gebruikers die achter de rug zijn. De opportuniteiten voor niet-gebruikers werden reeds toegelicht bij de resultaten van sprint 6. Het vervolg van de opportuniteiten (waaronder die van actieve Hoplr gebruikers) worden in de week van 29 mei verwerkt om tegen de eindoplevering (rapport en presentatie) klaar te zijn.
Niet-meer gebruiker
- Opportuniteit 1: offline samenhorigheid bevorderen, bv. door evenementen te organiseren
- Opportuniteit 2: Eenzijdigheid van hulpvragen en hulpaanbieding oplossen door moderatie
- Opportuniteit 3: anoniem meldpunt om veiligheid in buurt te bevorderen voor delicate zaken, want persoon X zat op Hoplr om te weten wat er speelt in de buurt (politie en bestuur ook in community toelaten)
- Opportuniteit 4: steek buurtactiviteiten samen in een reel of in een aparte tijdlijn, eventueel filteren
- Opportuniteit 5: personaliseren content en meer eenvoud
- Opportuniteit 6: slim algoritme insteken die niet-beantwoorde vragen naar boven pusht, mensen nudget om op vragen te antwoorden
2. Komen dezelfde noden en behoeften van de verschillende gebruikersgroepen van Hoplr naar voor uit de survey en de focusgroepen? Welke zijn dat?
De noden die uit de survey naar voor kwamen, werden in de vorige sprint besproken. We vergelijken die volgende week in onze finale fase met de noden uit de focusgroepen en halen daaruit de opportuniteiten voor Hoplr. Belangrijk hierbij op te merken is dat we de verschillende gebruikersgroepen ook hebben onderverdeeld volgens hun cluster:
Modale gebruiker:
- De grootste groep (38%), die vooral bestaat uit gepensioneerden en mensen die jonger zijn dan 30.
- Als ze gehoord hebben van Hoplr, hebben zij ook redelijk vaak al een account (65%)
- Willen wel participeren als het bij hun past, maar zullen iets vaker afwachten tot anderen ook meedoen.
- Maken vaker gebruik van allerlei verschillende platformen, hangt vooral af van waar ze op dat moment in geïnteresseerd zijn of waar hun omgeving mee bezig is.
Sociale actieveling:
- Dit zijn meestal mensen die iets ouders zijn, de grootste groep is die van de 50 plussers, maar jonger dan 65.
- Vooral mensen meer tijd hebben en dus niet werken/met pensioen zijn, al zijn er nog een redelijk aantal werkende mensen die bij deze groep behoren
- Hebben gemiddeld een grote interesse in de buurt en om online dingen over de buurt te delen en er over te discussieren. Zullen vaker zelf iets op poten zetten
- De mensen die in deze groep zitten en al van Hoplr hebben gehoord, hebben meestal ook al een account (74%)
Passieve genieters:
- Verrassend genoeg, hoe jonger hoe vaker mensen deel uit maken van deze groep.
- Betekent niet dat je niet sociaal bent of op sociale media zit, maar dat je zelf minder deelt met een buurtgroep en eerder kijkt naar wat er gebeurt dan zelf dingen plaatsen
- Ook eerder mensen die het druk hebben met studeren/werken, zelfs meer richting student dan mensen die werken.
- Zitten vooral op facebook en Instagram.
- Zelfs al hebben ze gehoord van Hoplr, hebben ze waarschijnlijk geen account (31%)
De bijhorende grafieken uit de clusteranalyse zijn op aanvraag beschikbaar.
Fase 6
18/04/2022 - 08/05/2022Doelstelling
In de vorige sprint legden we de concrete planning voor de rest van dit jaar vast. In deze sprint schakelen we een versnelling hoger met het oog op de tweede communicatiedoelstelling en de eindpresentatie. Het is overigens de bedoeling om ook tijdens de paasvakantie een aantal taken af te werken, zodat we deze sprint vlot op verschillende fronten kunnen aanvatten.
SCOPING
Zijn er extra opportuniteiten waarop Hoplr kan inzetten om het sociaal kapitaal van lokale gemeenschappen te verbeteren?
Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden gaan we, na het opstellen van een rekruteringsplan, aan de hand van een survey de verschillende stakeholders in kaart brengen door middel van clustering. Daarna gaan we aan de slag met co-creatie in verschillende focusgroepen. Bedoeling is dat we in deze sprint op beide fronten flink wat vooruitgang boeken.
- Wie zijn de verschillende gebruikersgroepen van Hoplr? Clusteranalyse op basis van een survey.
- Wat zijn de noden en behoeften bij de verschillende gebruikersgroepen van Hoplr? Focusgroepen met co-creatie.
DELIVERABLES
Voor onze tweede communicatiedoelstelling zijn we afgestapt van scenario-analyse als eindresultaat en kozen we ervoor om persona's te maken. We willen in deze sprint ook op basis van de survey reeds richt krijgen op de verschillende persona's. Doel is om ook in deze sprint dan focusgroepen te kunnen afnemen bij de verschillende gebruikersgroepen. Daarom gaan we nu reeds aan de slag met het opstellen van de topiclijsten, om tegen het einde van deze sprint de focusgroepen te kunnen afnemen. Tijdens deze focusgroepen gaan we per persona na wat de opportuniteiten zijn om hen te engageren op het platform Hoplr. In de volgende sprint zullen we deze persona's dan finaliseren met de inzichten uit de focusgroepen.
We ondernemen ook enkele eerste stappen met het oog op het eindrapport die we moeten opleveren.
Vraagstelling
- Zijn er extra opportuniteiten waarop Hoplr kan inzetten om het sociaal kapitaal van lokale gemeenschappen te verbeteren?
- Wat zijn de noden en behoeften bij de verschillende gebruikersgroepen van Hoplr?
- Wie zijn de verschillende gebruikersgroepen van Hoplr?
Methodeplanning
- Aantal respondenten: -
- Fase: Data analyse
- Aantal respondenten: 16
- Fase: Data verzameling
Taakverdeling
- Matthias Robbe
- Kaat Roels
- Lauren Dejaegher
- Louis Philippe Bouckaert
- Isabel Bergsma
- Nicolas Flanagan
- Bram Vanoverbeke
- Bert De Jonge
- Matthias Robbe
- Kaat Roels
- Bram Vanoverbeke
- Olivia Willems
- Nicolas Flanagan
- Bert De Jonge
- Niels Van Durme
- Olivia Willems
- Inneke Verdoodt
- Niels Van Durme
- Bram Vanoverbeke
- Olivia Willems
- Lauren Dejaegher
- Bert De Jonge
- Inneke Verdoodt
METHODIEK 1: Survey
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Het doel van de survey was enerzijds om respondenten te rekruteren voor onze focusgroepen, telkens in de verschillende groepen die we vooraf reeds identificeerden: gebruikers van Hoplr, niet-gebruikers van Hoplr en amper of niet meer-gebruikers van Hoplr. Anderzijds wilden we ook sociaal kapitaal bevragen aan de hand van de ONNUS-schaal en die vergelijken per gebruikersgroep. We voegden ook open vragen toe, om alvast zicht te krijgen op waarom vroegere gebruikers van het platform afhaakten en hoe niet-gebruikers op andere manieren (online) contact houden met hun buurt. Daaruit bleken gebruikers vooral af te haken doordat ze verkeerde verwachtingen hadden van het platform, doordat het platform voor andere doeleinden wordt gebruikt (bv. als verkoopplatform of als infokanaal van het gemeentebestuur) en door een gebrek aan moderatie (bv. te vaak één en dezelfde persoon die hulp vraagt).
METHODIEK 2: Focusgroep
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Het doel van de focusgroepen was om per cluster opportuniteiten te ontdekken waarop Hoplr kan inspelen: gebruikers van Hoplr, niet-gebruikers van Hoplr en amper of niet meer-gebruikers van Hoplr. Er zijn nu reeds 2 focusgroepen van niet-gebruikers georganiseerd, met 12 participanten in totaal. Voor de komende sprint staan nog minstens 2 focusgroepen op het programma: een met Hoplr-gebruikers, en een met amper/niet-gebruikers. In de eerste 2 focusgroepen van niet-gebruikers werd gebruik gemaakt van think aloud en cognitive walkthrough, waarbij de aanwezigen doorheen het Hoplr-platform konden scrollen. Daarbij werd hen aangemoedigd luidop te zeggen wat in hen opkwam, in combinatie met vragen van de moderators om interactie tussen de participanten te bevorderen. Hierbij werden de 3 belangrijkste thema's van sociaal kapitaal (afgesproken binnen onze groep) bevraagd: wederkerigheid, vertrouwen en het opbouwen en behouden van relaties in lokale buurten. De opportuniteiten die namelijk naar boven kwamen in deze focusgroepen, moesten steeds in functie zijn van onze communicatiedoelstelling: "Welke opportuniteiten zijn er voor Hoplr in het versterken van gezondheid en welzijn binnen de gemeenschap?".
Antwoorden
1. Wie zijn de verschillende gebruikersgroepen van Hoplr?
Het schema verduidelijkt op welke manier we tot onze 3 clusters zijn gekomen: de gebruikers (ONNUS case 1), niet-gebruikers (ONNUS case 3) en amper/niet-meer gebruikers (ONNUS case 2). De survey diende daarenboven om respondenten te rekruteren voor focusgroepen met deze verschillende clusters. Er werden reeds 2 focusgroepen met niet-gebruikers georganiseerd (een groep van 7 en een groep van 5).
2. Wat zijn de noden en behoeften bij de verschillende gebruikersgroepen van Hoplr?
Er zijn nog maar 2 focusgroepen georganiseerd geweest, dus deze vraag valt nog niet volledig te beantwoorden. Uit de focusgroepen van de niet-gebruikers bleek wel dat deze meer nood hebben aan fysieke events in de buurt om elkaar beter te leren kennen. Hierbij zijn de meeste participanten overtuigd dat dit een positieve invloed zou hebben op het online groepsgevoel. Nadat de focusgroepen allemaal zullen afgelegd zijn, zal deze vraag beter beantwoord kunnen worden. Deze vraag zal ook beter kunnen beantwoord worden nadat de survey-data volledig geanalyseerd is. De antwoorden uit de noden en behoeften die dan uit de survey naar boven komen, zullen vervolgens vergeleken worden met die uit de verschillende focusgroepen (zie vraagstelling prognose sprint 7).
3. Zijn er extra opportuniteiten waarop Hoplr kan inzetten om het sociaal kapitaal van lokale gemeenschappen te verbeteren?
Deze vraag kan nog niet volledig beantwoord worden, aangezien nog niet alle focusgroepen afgelegd zijn. Voor de niet-gebruikers van Hoplr kunnen als twee belangrijkste opportuniteiten genoteerd worden dat Hoplr moet inzetten op nieuwe doelgroepen, zoals mensen die verhuisd zijn en eventueel studenten met een domicilie op hun kot. Daarnaast is er uit de twee focusgroepen naar boven gekomen dat er ook meer op fysieke events moet ingezet worden om het online groepsgevoel te gaan bevorderen. Dit zijn de twee opportuniteiten die als algemene conclusie naar boven kwamen uit de twee afgelegde focusgroepen. Deze worden nog aangevuld met extra inzichten verkregen uit de focusgroepen met Hoplr-gebruikers en niet-meer/amper gebruikers in onze volgende sprint. Vervolgens worden de opportuniteiten verwerkt in de 3 persona's, overeenkomstig met de 3 soorten gebruikers/clusters.
Fase 5
07/03/2022 - 03/04/2022Doelstelling
- Opportuniteiten ontdekken voor Hoplr: We gaan eerst aan de slag met expertinterviews (Delphi methode) om inzicht te krijgen in de complexe materie van burgerparticipatie, en hoe een platform als Hoplr een invloed kan hebben op gezondheid en welzijn. De inzichten moeten vervolgens dienen als input voor een customer survey op te stellen voor Hoplr-gebruikers.
- Onze aanpassingen aan de huidige user flow van de BCQ-app valideren: Dit gaan we doen aan de hand van een cognitive walkthrough (en think aloud protocol), al dan niet niet in combinatie met de mockups. De vernieuwde user flow dient als tangible (samen met de mockups) voor de user requirement briefing (communicatiedoelstelling 1).
- Onze mockups (nieuwe schermen & aanpassingen bestaande schermen) van de BCQ-app valideren: Deze mockups dienen als aanvulling bij onze oorspronkelijke tangible die we gingen opleveren, namelijk de wireframe. De validatie van mockups zal gebeuren via de cognitive walkthrough met de verschillende gebruikers van de app: de hulpvrager, online buurtconciërge en hulpverlener. Deze 3 werden ook vertegenwoordigd in de samenstelling van onze originele focusgroepen om hun noden te ontdekken.
Vraagstelling
- Zijn er extra opportuniteiten waarop Hoplr kan inzetten om gezondheid en welzijn in lokale gemeenschappen te verbeteren?
- Wat zijn de noden, behoeften en de (potentiële) doelgroep(en) van Hoplr?
- Is onze wireframe van de BCQ-app voldoende duidelijk?
- Zijn onze mockups van de BCQ-app voldoende duidelijk? Zijn er UX features die we nog moeten aanpassen/toevoegen?
- Wat is ons plan van aanpak voor het ontdekken van opportuniteiten voor Hoplr?
Methodeplanning
- Aantal respondenten: 8
- Fase: Data analyse
- Aantal respondenten: 12
- Fase: Data analyse
Taakverdeling
- Olivia Willems
- Matthias Robbe
- Bram Vanoverbeke
- Bert De Jonge
- Inneke Verdoodt
- Niels Van Durme
- Kaat Roels
- Lauren Dejaegher
- Nicolas Flanagan
- Louis Philippe Bouckaert
- Isabel Bergsma
METHODIEK 1: Focusgroep
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Met 3 nieuwe focusgroepen (cognitive walkthrough) met telkens de drie belangrijkste stakeholders konden de user flow en mockups voor een tweede keer gevalideerd worden. Op deze manier konden we zien of onze aanpassingen die we gedaan hadden na onze eerdere focusgroepen (4) goed waren geïmplementeerd. De gevalideerde resultaten worden verder toegelicht in de resultaten sectie.
METHODIEK 2: Literatuurstudie
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Door de literatuurstudie konden we tot een duidelijke conceptualisering van "sociaal kapitaal" komen als groep. Dit was belangrijk voor het opstellen van ons plan van aanpak voor Hoplr. Sociaal kapitaal begrijpen wij als groep als het optimaal faciliteren van sociale relaties/vergemakkelijken van het leggen van nieuwe banden tussen buurtbewoners, maar ook het verzekeren dat er bepaalde doelen bereikt worden aan de hand van die relaties. Deze conceptualisering wordt verder toegelicht in het plan van aanpak voor Hoplr.
METHODIEK 3: Survey
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- We gaan een korte survey uitsturen die vooral peilt naar demografische gegevens van de gebruikers. Daarnaast zal de survey ook de Online Neighbourhood Network Scale bevatten om 4 clusters te bekomen op basis van type gebruikers. Het doel van de survey is om uit elke cluster dan 1 persoon in een focusgroep (van 4 dus) te steken om via co-creatie nieuwe opportuniteiten voor Hoplr te ontdekken.
Antwoorden
1. Is onze wireframe van de BCQ-app voldoende duidelijk?
Deze vraag werd samen beantwoord met die van de mockups (zie volgende vraag).
2. Zijn onze mockups van de BCQ-app voldoende duidelijk? Zijn er UX features die we nog moeten aanpassen/toevoegen?
Hieronder worden de inzichten uit de 4 validatie focusgroepen toegelicht:
Telefonisch contact ipv chatfunctie

- Uit 2 focusgroepen werd bevestigd: dat de optie telefonisch contact ipv via chat, een nuttige toevoeging lijkt.
- Zeker in de situatie waarin het account werd aangemaakt voor iemand anders. Zou zou een mantelzorger of familielid een aanvraag kunnen indienen maar met deze optie kan dan het contact tussen hulpvrager en hulpverlener telefonisch verlopen.
Agenda/ contactenlijst

- Alledrie de focusgroepen bevestigen dat een agendasysteem alsook de contactenlijst zoals wij weergeven zeer handig lijkt.
- Toch werd in twee focusgroepen de bedenking gemaakt dat een contactenlijst niet de enige optie mag zijn voor de bcq om hulpverleners te selecteren. Deze methode werd als te omslachtig gezien. In beide focusgroepen werd voorgesteld om eerder een zoekfunctie op te stellen gebaseerd op filters zoals vaardigheden, taal en beschikbaarheid.
- In een focusgroep kwam ook het idee naar voren om de agenda toe te voegen aan de oriëntatiebalk (onderdaan het scherm)
Reviewsysteem
- Uit alle drie de focusgroepen werd bevestigd dat een reviewsysteem langs beide kanten handig zou zijn. Alle 9 respondenten gingen ook akkoord met het idee dat enkel de BCQ deze reviews kan bekijken.
- In 1 focusgroep kwam naar voren dat het plaatsen van een korte review verplicht zou moeten worden zodat de bcq zicht heeft op alle situaties en kan optreden voor de situatie problematisch wordt.
Meldingen

- Over meldingen kwamen tegenstrijdige bevindingen uit de bus. Dit bevestigt ons idee om de meldingen personaliseerbaar te maken. De ene hulpvrager wil liefst enkel telefonisch contact, de ander wilt gewoon alle meldingen krijgen. De hulpverleners en BCQ’s willen dan toch graag de optie om zelf te kiezen welke meldingen ze al dan niet krijgen.
- In een focusgroep werd een mock-up getoond. Daarover was de mening dat deze nog uitgebreider moet zijn.
FAQ’s

- Bij de FAQ’s kwamen we gemengde bevindingen uit. In alle drie de focusgroepen stond men positief ten opzichte van de FAQ-knop, deze zou drempelverlagend werken.
- Toch kwamen we wat verwarring tegen. In twee focusgroepen had de hulpvrager niet meer door dat men hier eerst een account moest aanmaken.
- In 1 focusgroep dacht een hulpverlener dat met “meestgestelde vragen” bedoeld werd dat we voorbeeldvragen konden zien van wat hulpvragers al hadden aangevraagd als hulp.
- Daarom denken wij dat een FAQ toevoegen bij deze stap weldegelijk een meerwaarde kan bieden. Deze zou dan wel op een andere manier moeten worden weergegeven dan hoe wij dat deden en eventueel anders verwoord. Hierbij moet wel worden opgelet dat de knop nog steeds duidelijk genoeg is.
Zelf hulpverlener kiezen (bv. wanneer ze die al kennen)
- In een focusgroep kwam de vraag of de hulpvrager de optie heeft om te selecteren in wie hun hulpverlener is. Bijvoorbeeld op geslacht wanneer het hulp bij aankleden is.
- Dit zou in principe wel al kunnen gebeuren in het tekstvak bij indienen van aanvraag.
Taalbarrière
- Alledrie de focusgroepen waren akkoord met een optie om op te geven welke talen ze vloeibaar spreken. Twee van de drie hulpvragers vonden dit dan ook een evidentie. Ze gaan ervan uit dat iedereen kan geholpen worden in zijn/haar eigen taal.
Extra inzichten
- In twee groepen kwam naar voren dat het scherm met de prijzen niet duidelijk was. Beide focusgroepen kwamen tot de conclusie dat ze hier uitleg willen zien staan over beide betalingsplannen.
- Uit twee focusgroepen kwam het idee naar voren om een introductiefilmpje te maken.
- In focusgroep 1 gaat het om een uitlegfilmpje bij het aanmaken van een account
- In focusgroep 2 gaat het om een introductiefilmpje waarin de hulpverlener kort zichzelf voorstelt, zo kan de hulpvrager meer vertrouwen krijgen doordat ze al een blik hebben van wie die persoon is die in hun huis zal komen.
- Bij alle focusgroepen was er discussie omtrent de chat optie.
- In de ene focusgroep liet de hulpvrager vallen dat ze veel liever gewoon zou worden opgebeld.
- In een tweede focusgroep vond de BCQ dat het onbegonnen werk is om zelf in alle chats terecht te komen. Deze persoon dacht dan ook dat de hulpvrager en -verlener zich ook teveel bekeken zouden voelen.
- In een derde focusgroep was het de BCQ die opmerkte dat ze liever zelf eerst contact zou opnemen met de hulpvrager om de hulp te bevestigen en daarna pas een soort van chat zou willen aanmaken. Dit omdat ze hier echt de rol als vertrouwenspersoon van de hulpvrager wilt opnemen.
- Er werd ook aangehaald dat een soort “read receipt” handig zou zijn voor alle partijen, maar vooral als extra bevestiging voor de hulpvrager.
CONCLUSIE
Dus wat kunnen we nu concluderen uit onze validering? Als we terugkijken dan was voor BCQ onze (hoofd)onderzoeksvraag: "Welke UX-features moet de BCQ-app implementeren om interacties met hulpverleners te faciliteren?"
Daarop is kortweg het antwoord: hulp krijgen in eigen taal, mogelijkheid tot telefonisch contact ook tussen hulpvrager en hulpverlener, een agenda en een reviewsysteem zijn een must. Ook de app actief inschakelen als tool voor de BCQ om de geschikte hulpverleners te zoeken, gepaard met een soort contactenlijst is een must.
Om in te spelen op nood van alle actoren moet de optie beschikbaar zijn om te kiezen welke meldingen men wil uitschakelen. FAQ op het startscherm, dus nog voor men een account moet aanmaken is ook een aanrader, daarbij moet worden opgelet dat dit scherm nog duidelijk blijft.
3. Zijn er extra opportuniteiten waarop Hoplr kan inzetten om gezondheid en welzijn in lokale gemeenschappen te verbeteren?
Hiervoor hebben we eerst onze survey opgesteld, die volgende week zal uitgestuurd worden. De vier bekomen clusters (type Hoplr gebruikers) uit de survey zullen de stakeholders zijn voor in onze co-creatie focusgroepen. Uit deze focusgroepen zullen dan opportuniteiten naar voren komen waarop Hoplr kan inzetten om sociaal kapitaal te verhogen. Deze opportuniteiten zullen we koppelen aan de hand van vier persona's (onze 4 clusters), die onze uiteindelijke deliverable zullen zijn voor communicatiedoelstelling 2.
4. Wat zijn de noden, behoeften en de (potentiële) doelgroep(en) van Hoplr?
Zie antwoord hierboven (noden en behoeften halen uit co-creatie focusgroepen).
5. Wat is ons plan van aanpak voor het ontdekken van opportuniteiten voor Hoplr?
1) Literatuurstudie om als groep af te bakenen wat wij als sociaal kapitaal beschouwen.
2) Survey om type Hoplr-gebruikers te clusteren (4 clusters bekomen: niet-gebruikers, gebruikers, amper gebruikers en ooit Hoplr gebruikt).
3) Co-creatie focusgroepen met deze 4 clusters om opportuniteiten voor Hoplr te ontdekken (op basis van de noden en behoeften van de 4 type gebruikers).
4) Vier persona's op basis van de vier clusters, met daaraan de opportuniteiten gekoppeld waar Hoplr per cluster op kan gaan inspelen om sociaal kapitaal te gaan verhogen. De vier persona's zullen onze uiteindelijke deliverable zijn voor communicatiedoelstelling 2.
Voor een uitgebreide uitleg van ons plan van aanpak: zie document Hoplr_Sprint5_PlanVanAanpak
Fase 4
15/02/2022 - 06/03/2022Doelstelling
- Onze aanpassingen aan de huidige wireframe van de BCQ-app valideren: Dit gaan we doen aan de hand van een cognitive walkthrough en think aloud protocol, al dan niet niet in combinatie met de mockups. De vernieuwde wireframe dient als tangible (samen met de mockups) voor de user requirement briefing (communicatiedoelstelling 1). Het is de bedoeling om dit deel van de challenge volledig af te ronden in deze sprint.
- Onze mockups (nieuwe schermen & aanpassingen bestaande schermen) van de BCQ-app valideren: Deze mockups dienen als aanvulling bij onze oorspronkelijke tangible die we gingen opleveren, namelijk de wireframe. De validatie van mockups zal gebeuren via de cognitive walkthrough of interviews met de verschillende gebruikers van de app: de hulpvrager, online buurtconciërge en hulpverlener. Deze 3 werden ook vertegenwoordigd in de samenstelling van onze focusgroepen.
- Opportuniteiten ontdekken voor Hoplr: We starten in groep met een creatieve brainstorm als exploratieve fase van deel 2 van onze challenge (management opportunity pitch). Daarna is het de bedoeling om een survey op te stellen die peilt naar de noden van de doelgroep, andere mogelijke doelgroepen en wat het marktpotentieel van Hoplr is. We gaan zowel de survey opstellen als data verzamelen in sprint 4. Uit deze stap is het de bedoeling om voldoende informatie te halen om met een scenario analyse aan de slag te gaan in een volgende sprint.
Vraagstelling
- Is onze wireframe van de BCQ-app voldoende duidelijk?
- Zijn onze mockups van de BCQ-app voldoende duidelijk? Zijn er UX features die we nog moeten aanpassen/toevoegen?
- Wat zijn de noden, behoeften en de (potentiële) doelgroep(en) van Hoplr?
- Passen de opportuniteiten van Hoplr om gezondheid en welzijn binnen de gemeenschap te verbeteren ook binnen het algemene helikopterperspectief van BCQ?
Methodeplanning
- Aantal respondenten: 8
- Fase: Data verzameling
- Aantal respondenten: -
- Fase: Data verzameling
- Aantal respondenten: -
- Fase: Data verzameling
- Aantal respondenten: -
- Fase: Data verzameling
Taakverdeling
Volledig team
- Olivia Willems
- Bram Vanoverbeke
- Bert De Jonge
- Isabel Bergsma
- Inneke Verdoodt
- Niels Van Durme
- Matthias Robbe
- Kaat Roels
- Lauren Dejaegher
- Nicolas Flanagan
- Louis Philippe Bouckaert
METHODIEK 1: Creative brainstorm
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Na het overlopen van alle informatie die we reeds verzameld hadden van Hoplr zijn we overgegaan naar het uitstippelen van het traject voor dit semester. Doordat we in het begin van het academiejaar de keuze hadden gemaakt om eerst aan BCQ te werken, was het noodzakelijk om op te frissen wat we reeds wisten van Hoplr als bedrijf: doelgroep, missie, visie en impact op gezondheid en welzijn. Daarna werd gebrainstormd met de groep welke methodes we kunnen gebruiken om onze tweede communicatiedoelstelling te behalen en een antwoord op de onderzoeksvraag "Welke opportuniteiten zijn er voor Hoplr in het versterken van gezondheid en welzijn binnen de gemeenschap?".
METHODIEK 2: Delphi method
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Op basis van de verzamelde info rond Hoplr zijn we tot de conclusie gekomen dat we gaan overgaan naar experten interviews (Delphi mehthode). Deze moeten ons helpen begrijpen in welke mate het bedrijf Hoplr kan bijdrage tot het vergroten van gezond en welzijn in gemeenschappen. Doelgroep voor deze interviews: mantelzorgers, professoren, werknemers uit zorgsector, experts in burgerparticipatie etc. Deze sprint werden reeds enkele vragen opgesteld.
METHODIEK 3: Cognitive walkthroughs
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- De aanpassingen in de userflow en de mockups van de app gaan valideren. Met de feedback zouden de designs een tweede keer aangepast worden op basis van feedback van de gebruikers.
Antwoorden
1. Zijn onze mockups van de BCQ-app voldoende duidelijk? Zijn er UX features die we nog moeten aanpassen/toevoegen?
De 4 focusgroep gesprekken van vorig semester werden opnieuw geanalyseerd om er kwalitatievere inzichten uit te halen. Dit deden we op basis van de verkregen feedback van de plenaire. Daaruit werd duidelijk dat we onze inzichten uit de focusgroepen niet voldoende hadden verduidelijkt. Deze werden deze sprint verder besproken en hieronder neergepend. De inzichten werden veder vertaald in de userflow en mockups.
Samenvatting van de noden die in de focusgroepen aan bod kwamen:
- In alle vier de focusgroepen kwam aan bod dat de optie voor telefonisch contact belangrijk is. Voor zij die geen internet hebben of er niet comfortabel mee kunnen werken. Dit voor het indienen van een verzoek, maar ook voor eventueel verder contact met de hulpverlener. Ook kwam de nood aan een soort van agenda aan bod bij alle focusgroepen. Dit om de beschikbaarheden van de vrijwilligers weer te geven maar ook voor de hulpvrager als vorm van bevestiging.
- In drie van de vier focusgroepen kwam naar voor dat een reviewsysteem zou helpen met het opbouwen van vertrouwen. Een opmerking hierbij was dan wel de nood aan privacy en voordeel van de twijfel. Ook kwam in drie van de vier focusgroepen een optie voor het instellen welke meldingen ze al dan niet ontvangen naar voren.
- In twee van de vier focusgroepen kwam een vraag naar duidelijke FAQ's, alsook de optie om zelf een hulpverlener te kiezen wanneer ze die al kennen of er al eerder in contact mee kwamen. Ook dit zou kunnen helpen met het vertouwen opbouwen.
- Er zijn ook een aantal zaken die slechts aan bod kwamen in één van de vier focugroepen, waarvan het ons toch interessant leek om verder bij stil te staan.
- Een samenwerking met bestaande bedrijven als antwoord op specifieke hulpvragen. Bijvoorbeeld een verpleger van het wit-gele kruis aanvragen via BCQ. Of als de BCQ geen beschikbare vrijwilliger vindt dat de optie is om via andere platformen zoals Helper te zoeken.
- Uit een ander focusgroep kwam ook het probleem van een mogelijkse taalbarrière tussen hulpvrager en hulpverlener aan bod. Waarbij vraag was naar een oplossing waarbij taalkeuzes kunnen worden opgegeven. Iemand anders uit die focusgroep merkte wel op dat hier moet opgelet worden op het gevaar van discriminatie ten opzichte van taal.
- Opvallend was dat de we uit de verschillende focusgroepen ook tegenstrijdige opmerkingen tegenkwamen. Dit gebeurde omtrent onze vraag naar signalisatie. Terwijl sommigen vrijwilligers dit een handige en belangrijke optie vonden, meldden anderen dat ze dit te bemoeiend vonden en niet zouden willen doen. Ook merkte iemand op dat dit in sommige gevallen ook kan overkomen als het wegnemen van de zelfstandigheid van de hulpvrager.
Hoe spelen we in op deze noden/ problemen?
- Bepaalde opmerkingen nemen we mee bij het neerschrijven van advies in ons eindrapport: zelf hulpverlener kiezen, samenwerking met bestaande bedrijven, taalbarrière, meldingen.
- Signalisatie zullen we nog niet meteen een uitspraak over doen, maar de tegenstrijdigheid in antwoorden zullen we meenemen naar de nieuwe focusgroepen.
- Op de andere noden proberen we specifieker in te spelen door middel van kleine aanpassingen in de app. Onze voorstellingen van veranderingen tonen we aan op de user flow en maken we ook mock-ups van zodat we deze nieuwe mock-ups kunnen gebruiken om onze oplossingen voor de blootgelegde noden te valideren in nieuwe focusgroepen (adhv cognitieve walkthrough).
- Telefonisch contact: op deze nood wordt al ingespeeld met de knop die de optie biedt op de BCQ op te bellen 24/7. Een extra functie die wij zouden toevoegen aan de app is de mogelijkheid om bij het indienen van een verzoek, aan te vinken dat de hulpvrager telefonisch wil gecontacteerd worden door hulpverlener ipv via chat.
- Agenda: hier stellen wij voor om een simpele agenda in de app toe te voegen voor zowel de BCQ, de hulpvrager als voor de hulpverlener. Zo kan de agenda helpen ter bevestiging en om een duidelijk overzicht te bieden wanneer afspraken zijn ingepland.
- Reviewsysteem: wij denken dat een reviewsysteem inderdaad een belangrijke functie is dat kan helpen vertrouwen op te bouwen. Een voorstel is dann dat zowel hulpverlener als hulpvrager een rating en of review kunnen schrijven over elkaar dat enkel de BCQ te zien krijgt. Op deze manier kan de BCQ in de gaten houden hoe alles verloopt en kan die ook de controle behouden over mogelijkse problemen en ingrijpen wanneer nodig.
- FAQ: we zouden de FAQ's heel duidelijk vertonen. Dit kan helpen met het voorkomen van verwarring bij de hulpvrager. Zo kan ook vermeden worden dat de BCQ overstelpt wordt met telefoontjes of chatberichten met terugkomende vragen.
Hieronder de toegevoegde stappen in de user flow:

Hieronder enkele voorbeelden van de nieuwe mockups in de app, obv de noden die naar voor kwamen in de focusgroepen:


Fase 3
22/11/2021 - 19/12/2021Doelstelling
- Na analyse van de verkennende interviews, leggen we de focusgroepen af, waarbij scenario's aan deelnemers worden voorgelegd die opgesteld zijn op basis van de dagelijkse noden die ontdekt zijn door de verkennende interviews bij senioren. Daarnaast zullen de bestaande wireframes van de huidige BCQ-app ook gebruikt worden om de mening van potentiële buurtconciërges, hulpverleners en senioren te verzamelen. De output van de focusgroepen dienen als input voor de experience map.
-Gebruik maken van experience map: de methode zal helpen visualiseren wat de ervaringen zijn van gebruikers van de BCQ-app. De output hiervan zal helpen zelf nieuwe wireframes op te stellen, met de nodige aanbevelingen om de UX van de app te verbeteren.
-Starten aan de uitwerking van wireframes, die zullen dienen als uiteindelijke tangible voor de user requirement briefing die voor Jonas Heirwegh bedoeld is (Product Designer en co-founder Hoplr).
- Helikopterperspectief in het achterhoofd houden en uitwerken. We werken een aantal schema's uit om onze driehoek van hulpvrager, buurtconciërge en hulpverlener uit te breiden met een signaalgever. Is er iemand anders die de interactie kan opstarten in plaats van de hulpvrager? Daarnaast geven we ook aan dat er een feedbackfunctie kan zijn voor de hulpverlener, als antwoord op de drempel die de (vereenzaamde) hulpvrager kan hebben om hulp te vragen. Dat doen we aan de hand van concentrische cirkels rond die persoon.
Vraagstelling
- Hoe kijken potentiële buurtconciërges, vrijwilligers en senioren naar de huidige BCQ-app?
- Welke dagelijkse noden van senioren zijn interessant voor BCQ om op te focussen?
- Hoe kunnen we de pijnpunten van de huidige UX van BCQ in nieuwe features vertalen?
- Hoe kunnen we de interacties tussen potentiële buurtconciërges, vrijwilligers en senioren visualiseren in een bredere context? Zijn in die interacties nog andere relevante personen betrokken?
Methodeplanning
- Aantal respondenten: 9
- Fase: Data verzameling
- Aantal respondenten: -
- Fase: Data verzameling
- Aantal respondenten: -
- Fase: Data verzameling
Taakverdeling
- Matthias Robbe
- Kaat Roels
- Nicolas Flanagan
- Bram Vanoverbeke
- Bert De Jonge
- Louis Philippe Bouckaert
- Isabel Bergsma
- Niels Van Durme
- Nicolas Flanagan
- Louis Philippe Bouckaert
- Kaat Roels
- Lauren Dejaegher
- Inneke Verdoodt
METHODIEK 1: Focus group
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Nadat we in de vorige sprints in kaart brachten waarom mensen de BCQ-app zouden gebruiken, met daarbij noden, verwachtingen en frustraties, gingen we aan de hand van focusgroepen na hoe mensen de app zouden gebruiken. We gingen telkens met drie partijen rond de tafel zitten: een hulpvrager (senior), een buurtconciërge die op de payroll staat van het bedrijf en een potentiële vrijwilliger of hulpverlener. Aan de hand van de Wizard of Oz-methode en het Think Aloud Protocol kwamen zo de belangrijkste zaken naar boven, die je kunt terugvinden in de antwoorden op onze vragen in sprint 3.
METHODIEK 2: Experience map
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Aan de hand van de bevindingen die naar boven kwamen uit de focusgroep brachten we de features in kaart die in de bestaande BCQ-app als 'goed' worden ervaren en welke zaken nog voor verbetering vatbaar zijn. Daaruit kwam naar voor dat er nood is aan een F.A.Q.-mogelijkheid, een review/feedbacksysteem, een profiel voor hulpverleners, een statusbalk van de hulpaanvraag en een database van helpers of vrijwilligers voor de buurtconciërge.
METHODIEK 3: Wireframes
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Met de bevindingen uit de customer experience journey gingen we aan de slag om nieuwe wireframes te maken van hoe de BCQ-app er zou kunnen uitzien. De resultaten daarvan vind je terug onder sprint 3.
Antwoorden
1. Hoe kijken potentiële buurtconciërges, vrijwilligers en senioren naar de huidige BCQ-app?
We organiseerden verschillende focusgroepen met telkens een hulpvrager (senior), potentiële buurtconciërge en potentiële hulpverlener of vrijwilliger. Door gebruik te maken van het Think Aloud Protocol en de Wizard of Oz-methode brachten we in kaart hoe zij de huidige BCQ-app zouden gebruiken. De zaken die uit de focusgroep naar boven kwamen, hebben we uiteindelijk op een customer journey map ingevuld (zie volgende vraag). In een document onder sprint 3 hebben we een schriftelijk uitgeschreven verslag geplaatst van elke focusgroep.
Ook de opnames van elke focusgroep zijn beschikbaar op aanvraag.
2. Welke dagelijkse noden van senioren zijn interessant voor BCQ om op te focussen?
Nadat we met focusgroepen in kaart brachten hoe mensen de app zouden gebruiken, gingen we na wat goed is aan de huidige BCQ-app en hoe we die nog zouden kunnen verbeteren. Dit deden we door het invullen van een customer journey map, te vinden op de screenshot hieronder, of via de link: https://miro.com/app/board/o9J...

Daaruit kwam naar voor dat er nood is aan een F.A.Q.-mogelijkheid, een review/feedbacksysteem, een profiel voor hulpverleners, een statusbalk van de hulpaanvraag en een database van helpers of vrijwilligers voor de buurtconciërge.
3. Hoe kunnen we de pijnpunten van de huidige UX van BCQ in nieuwe features vertalen?
Nadat we de noden hebben geïdentificeerd aan de hand van een experience map, was het zaak om die te vertalen in nieuwe features voor de huidige UX van de BCQ-app. Dat deden we aan de hand van wireframes. Het resultaat kan je hieronder terugvinden.







4. Hoe kunnen we de interacties tussen potentiële buurtconciërges, vrijwilligers en senioren visualiseren in een bredere context? Zijn in die interacties nog andere relevante personen betrokken?
Tijdens deze sprint hielden we ook steeds een breder perspectief in ons achterhoofd. Wij gingen op zoek naar UX-features om de BCQ-app te verbeteren, maar stelden ook vast dat een aantal zaken misschien wel tot andere opportuniteiten konden leiden. Zo is er ook de relatie tussen de signaalgever en de hulpvrager, of kan de hulpverlener de rol van signaalgever op zich nemen voor andere noden die hij of zij vaststelt bij de hulpvrager. Daarbij is het wel aangewezen om steeds opnieuw de buurtconciërge in te schakelen als vertrouwenspersoon en die niet zomaar buitenspel te zetten. Daarin speelt het feedbacksysteem een enorm belangrijke rol. Dit dient niet enkel om "reviews" te plaatsen door de hulpvrager, maar eveneens om feedback te verlenen tussen de hulpverlener en de buurtconciërge, nadat de initiële hulpvraag is afgehandeld. De buurtconciërge neemt met andere woorden een actieve rol op in dit proces, door aan de slag te gaan met de feedback van de hulpverlener (die nog andere noden vaststelt). "Kan ik opnieuw dezelfde hulpverlener inschakelen voor de nieuwe hulpvraag of moet ik iemand anders zoeken?" - "Moet ik die nieuwe hulpvraag misschien even afstemmen met de hulpvrager en nagaan of hij of zij hier wel degelijk hulp voor nodig heeft?" - "..."
Een stap verder is om dan ook het verdienmodel onder de loep te nemen. Misschien zit juist meer heil in dit feedbacksysteem van de hulpverlener als basis, en is het juist zaak van bv. de buurt of de overheid die maatschappelijk welzijn in hun buurt wil versterken, om een abonnement te nemen op de dienst. Dan kunnen zorginstanties die vandaag thuisbezoeken organiseren, zoals het wit-gele kruis, juist van de BCQ-app gebruik maken om aan te geven dat er, naast hun standaard dienstverlening, nog andere noden leven bij de hulpvrager of senior. Daarbij neemt de buurtconciërge dus opnieuw een actieve rol op zich.
Fase 2
01/11/2021 - 21/11/2021Doelstelling
Binnen deze sprint finaliseren we het onderzoeksplan en bepalen onze prioriteiten in de methodes. We geven ook aan waarom we elke methode willen doen en welke waarde die heeft voor onze einddoelstelling. We finaliseren verder de concrete onderzoeksvragen per communicatiedoelstelling. We ronden dit voorbereidend werk af met een duidelijke omschrijving van wat we zullen opleveren per communicatiedoelstelling en wat de waarde is van wat we gaan opleveren. We gaan vervolgens meteen van start met een SWOT-analyse voor BCQ en doen het voorbereidend werk voor onze focusgroepen.
Vraagstelling
- Finaliseren van de onderliggende onderzoeksvragen per communicatiedoelstelling
- Voor wie gaan we opleveren per communicatiedoelstelling en wat is de waarde van wat we gaan opleveren?
- Finaliseren van het methodologisch pad om de doelstelling te bereiken
- SWOT-analyse van BCQ
- Voorbereidingen treffen voor focusgroepen
Methodeplanning
- Aantal respondenten: -
- Fase: Rapportering
- Aantal respondenten: 3
- Fase: Rapportering
- Aantal respondenten: -
- Fase: Voorbereiding
Taakverdeling
- Olivia Willems
- Matthias Robbe
- Nicolas Flanagan
- Isabel Bergsma
- Kaat Roels
- Lauren Dejaegher
- Bram Vanoverbeke
- Niels Van Durme
Volledig team
- Olivia Willems
- Lauren Dejaegher
- Inneke Verdoodt
- Kaat Roels
- Bram Vanoverbeke
- Olivia Willems
- Lauren Dejaegher
- Inneke Verdoodt
METHODIEK 1: SWOT analysis
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Aan de hand van een SWOT-analyse werden de strengths, weaknesses, opportunities en threats in kaart gebracht. Het doel van deze methode was met andere woorden het identificeren van pijnpunten en opportuniteiten. De resultaten kan je terugvinden binnen sprint 2. Bedoeling is om deze informatie te gebruiken als input voor de focusgroepen.
METHODIEK 2: Verkennende interviews
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Vooraleer aan de slag te gaan met de focusgroepen was het relevant om af te bakenen op welke nood van de gepensioneerde we kunnen inspelen. Daarvoor werden drie verkennende interviews uitgevoerd. Het is namelijk relevant om voor de focusgroep verschillende situaties op te stellen waarbij de persoon in kwestie het ook relevant vindt om de app te gebruiken. Is dat niet het geval, dan lopen we het risico een onproductieve focusgroep af te nemen. We brengen met andere woorden eerst de nood in kaart (waarom zouden mensen de app gebruiken?) alvorens de focusgroepen af te nemen (hoe gebruiken mensen de app?).
- In sprint 2 staat een samenvatting van de bevindingen uit de verkennende interviews.
METHODIEK 3: Focusgroep
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Focusgroepen kunnen gebruikt worden als vooronderzoek voor het afnemen van kwantitatief onderzoek. Door deze focusgroep hopen wij eerste inzichten te verwerven in de attitudes en ervaringen van gebruikers online platformen en de interacties op deze platformen.
- We zullen hiervoor 9 mensen bevragen, telkens 3x een senior (gepensioneerde), een hulpverlener en een potentiële buurtconciërge. Hoewel focusgroepen over het algemeen genomen best intern homogeen zijn en extern heterogeen, kiezen wij voor een opzet waarin we wél telkens de interactie tussen de drie partijen in kaart kunnen brengen: een senior, een hulpverlener en een potentiële buurtconciërge. De mensen die we bevragen moeten een positieve houding hebben ten opzichte van online platformen in het algemeen en moeten met apps overweg kunnen. Ons onderzoek is namelijk gericht op de interacties op het platform zelf en niet op de digitale kloof etc. Om de respondenten te verwerven maken we gebruik van onze persoonlijke vrienden- en kennissenkring waarbij we relevante personen vragen deel te nemen.
Antwoorden
1. Finaliseren van de onderliggende onderzoeksvragen per communicatiedoelstelling
Hoe kan Hoplr ervoor zorgen dat sociaal kapitaal versterkt wordt bij een breder doelpubliek?
- Welke groepen kunnen we identificeren bij potentiële gebruikers, die de app nu (nog niet genoeg/amper) gebruiken? (segmentatie -> survey & persona)
- Welke functionaliteiten van de Hoplr-app zijn nu interessant voor niet-gebruikers? (focusgroep)
- Welke functionaliteiten kunnen worden toegevoegd aan de app om meer gebruikers aan te trekken? (focusgroep)
Welke UX-features moet de BCQ-app implementeren om interacties met hulpverleners te faciliteren? (wireframes als tangible)
- Hoe verlopen de interacties bij de 3 actoren nu? (kunnen we eigenlijk achterhalen door de app eens door te nemen + verkennende interviews)
- Wat zijn de valkuilen van deze processen? (focusgroep + experience mapping)
2. Voor wie gaan we opleveren per communicatiedoelstelling en wat is de waarde van wat we gaan opleveren?
De communicatiedoelstelling voor BCQ is een user requirement & validation briefing, waarbij we op zoek gaan naar de UX features die BCQ moet implementeren om een behulpzame dynamiek te creëren en stimuleren in een buurt. We willen ons eindresultaat opleveren aan Jonas De Meulenaere (expert lokale gemeenschapsvorming en burgerparticipatie bij Hoplr), Jennick Scheerlinck (software architect) en Jonas Heirewegh (product designer). De waarde van wat we zullen opleveren is dat we zelf wireframes zullen hebben ontwikkeld op basis van ons onderzoek en dat Hoplr (het bedrijf, niet de app) die resultaten kan vergelijken met hun eigen wireframes en zo bijsturen waar nodig.
De communicatiedoelstelling voor de app Hoplr is een opportunity pitch waarbij we in kaart brengen hoe de app nog meer de gezondheid en welzijn binnen een gemeenschap kan versterken. Die opportuniteiten leveren we op aan Jonas De Meulenaere (expert lokale gemeenschapsvorming en burgerparticipatie bij Hoplr) en de drie founders van de app. Zij zijn steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden om hun app verder te ontwikkelen en te doen groeien en hopen dat te kunnen doen aan de hand van de opportuniteiten die wij identificeren.
3. Finaliseren van het methodologisch pad om de doelstelling te bereiken
BCQ
• Stakeholder mapping & service promise: context van de challenge verkennen en in kaart brengen welke actoren betrokken zijn.
• SWOT: de pijnpunten en opportuniteiten identificeren, met als doel de focusgroepen te kunnen organiseren.
• Verkennende interviews: we brengen in kaart waarom mensen de app zouden gebruiken. Wat zijn hun noden, verwachtingen, frustraties, ...?
• Focusgroepen: we brengen in kaart hoe mensen de app zouden gebruiken. Hierbij komen mogelijk ook Wizard of Oz en Think aloud protocol aan bod.
• Experience mapping: we leren wat goed is bij de dienst BCQ en hoe we die nog kunnen verbeteren op basis van de input van de focusgroepen.
• Wireframes: we maken een lay-out van de interface op basis van de experience mapping, met focus op wat bepaalde elementen wel/niet doen.
HOPLR
• Stakeholder mapping & service promise: inzicht krijgen in de partijen met wie we moeten samenwerken en wat hun rol is in het waarden netwerk. Eventueel gebruiken we hiervoor ook environmental scanning. We brengen ook de missie of vision statement van de organisatie in kaart en proberen die doorheen het traject in het achterhoofd te houden.
• Survey: vooral adoptie op korte termijn meten bij innovatieve profielen.
• Persona's: fictieve en gedetailleerde profilering van bepaalde type gebruikers op basis van de afgenomen survey. Dit doen we in zes verschillende stappen (volgens Adlin) en toetsen we af bij alle stakeholders. Eventueel zullen we die ook valideren aan de hand van user scenario's.
• Focusgroepen: inzicht krijgen in de ideeën, een bepaalde problematiek, motivaties, frustraties, ervaringen en percepties. Hierbij komen mogelijk ook affinity diagraming, bulls eye diagraming, habit analysis, pitfall-escape line of problem-solution matrix aan bod.
• Environmental scanning: overzicht van trends en evoluties die mogelijk een invloed hebben op Hoplr. Voorspellingen maken op lange termijn is het doel.
4. SWOT-analyse van BCQ
Aan de hand van een SWOT-analyse werden de strengths, weaknesses, opportunities en threats in kaart gebracht. Het doel van deze methode was met andere woorden het identificeren van pijnpunten en opportuniteiten. Bedoeling is om deze informatie te gebruiken als input voor de focusgroepen.
We houden hierbij de deelvraag in het achterhoofd: welke meerwaarde kan BCQ bieden op t.o.v. andere platformen?
5. Voorbereidingen treffen voor focusgroepen
We kregen van onze externe challenger al enkele wireframes van wat de BCQ app moet worden, maar die worden verondersteld niet publiekelijk gedeeld te worden.
Verkennende interviews: waarom mensen de app zouden gebruiken
Focusgroepen: hoe mensen de app zouden gebruiken
Er werden aan verschillende personen gevraagd om deel te nemen en hun beschikbaarheid door te geven. Omwille van privacy werden de namen van de personen hier weggelaten.
Naam | Wanneer beschikbaar | Type persoon (senior – helper/algemene persoon – potentieel conciërge) |
O. V. | Dinsdag en donderdagavond vanaf 19u | Potentieel conciërge |
S. V. | Vanaf 19u donderdag Vrijdag vanaf 18u | Potentieel conciërge |
F. D. K. | Maandag en dinsdag voormiddag, woensdag heel de dag en donderdag en vrijdag vanaf 16u | Potentieel conciërge of vrijwilliger (hulpverlener) |
A. G. | Maandag woensdag en vrijdag beschikbaar | Senior |
M. L. | Maandag tot 19u | Potentieel conciërge of vrijwilliger (hulpverlener) |
L. L. | Alle avonden behalve woensdag | Potentieel conciërge of vrijwilliger (hulpverlener) |
C. F. | Maandag vanaf 18u, Dinsdag vanaf 19u | Vrijwilliger (hulpverlener) |
B. P. | Elke avond | Senior |
M. | Enkel dinsdag niet | Senior |
SAMENVATTING VAN DE VERKENNENDE INTERVIEWS MET DRIE SENIOREN
DOEL: Waarom zouden mensen de BCQ-app gebruiken?
• Hulp: Vaak familie, ook stielmannen
• Trots/koppigheid: Vragen allemaal niet graag om hulp, maar beseffen wel dat het soms nodig is
• Grootte netwerk: Vinden dat ze over een voldoende groot netwerk beschikken om alles op te lossen, staan een beetje weigerachtig tegen hulp van een onbekende
• Vertrouwen: Lijkt alsof ze vertrouwen heel hoog in het vaandel dragen: zelfde stielmannen, (zoon van) buurman, kuisvrouw dan weer niet (met de oude wel)
• Communicatie: gebeurt voornamelijk via telefoon, via gsm en aankloppen kan ook
• 24/7 hulp: Weinig nood aan of daar is familie voor
• Hulpvragen die niet worden beantwoord: geen voor het moment
• Digitale skills: oudste geïnterviewde had totaal geen, andere wel allebei een smartphone, één iemand ook een tablet. Er heerst een beetje onzekerheid over hun digitale skills, kan eventueel wel met hulp opgelost worden, zijn er dan wel mee weg
• Gebruik smartphone: vooral voor "messaging", communicatie via tekst (mails, whatsapp), geen sociale media (één persoon vertrouwt dit niet ivm privacy)
• Vertrouwen technologie en persoonlijke gegevens: één persoon staat er heel voorzichtig in, vraagt raad aan kleinzoon. De andere heeft nog nooit problemen ondervonden
• Meerwaarde BCQ: zien ze voor zichzelf niet in. Eventueel wel voor eenzame ouderen. Eén persoon sprak van een wearable waar naasten worden verwittigd in noodsituatie, dat lijkt haar dan wel interessant. Ik denk dat het gevoel van zelfstandigheid en dat niet willen opgeven/uit handen geven aan onbekenden een obstakel vormt.
• Handigheid van de app: bellen wordt als makkelijker aanzien, zorgen rond connectiviteit...
• Punten waar BCQ op moet inzetten: digitale vaardigheden (dus gemakkelijk, intuïtief) & vertrouwen
• BCQ als vervanging voor service flats/thuiszorg: hier zien ze allemaal wel potentieel in, ze zijn gesteld op langer thuis wonen en dan liever met een platform als BCQ. Eén persoon ziet het als een tussenstap/iets extra's of voor mensen die een service flat niet kunnen betalen.
Fase 1
04/10/2021 - 24/10/2021Doelstelling
Een breder begrip hebben van de bestaansredenen en doelstellingen van Hoplr en BCQ in hun macrocontext, relevante literatuur verkennen omtrent community en gezondheid en welzijn, concreet afbakenen van de onderzoeksvragen, onderzoeksplan opstellen en methodologisch pad bepalen in functie van de communicatiedoelstellingen.
Vraagstelling
- Challenger Hoplr en BCQ leren kennen en hun nood begrijpen
- Macroperspectief van de challenger leren kennen
- Twee communicatiedoelstellingen formuleren op de juiste eilanden
- Onderliggende onderzoeksvragen per communicatiedoelstelling
- Uittekenen van het methodologisch pad om de doelstelling te bereiken
Methodeplanning
- Aantal respondenten: -
- Fase: Voorbereiding
- Aantal respondenten: -
- Fase: Voorbereiding
- Aantal respondenten: -
- Fase: Voorbereiding
Taakverdeling
Volledig team
- Bert De Jonge
- Inneke Verdoodt
- Olivia Willems
- Matthias Robbe
- Kaat Roels
- Lauren Dejaegher
- Nicolas Flanagan
- Bram Vanoverbeke
- Louis Philippe Bouckaert
- Isabel Bergsma
- Niels Van Durme
METHODIEK 1: Stakeholder mapping
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Aan de hand van een interne brainstorm binnen onze groep brachten we de verschillende stakeholders in kaart, zowel voor BCQ als Hoplr. Het resultaat kan je hieronder terugvinden.
METHODIEK 2: Product-Service Promise
Aantal respondenten
Belangrijkste resultaten
- Met deze methode trachtten we te bepalen wat me met de toekomstige oplossing willen bereiken. Dit deden we door de zeven kernwaarden die we wensen na te streven op te lijsten, alvorens in een pyramide de pijnpunten, mogelijke oplossingen (doelstellingen) en resultaten (product-dienst belofte) te beschrijven. Op basis hiervan omschreven we de succesindicatoren: hoe zullen we het resultaat meten? Het resultaat kan je hieronder terugvinden.
Antwoorden
1. Challenger Hoplr en BCQ leren kennen en hun nood begrijpen
Aan de hand van stakeholder mapping en product-service promise brachten we ook in kaart wie de stakeholders zijn en wat we met onze oplossing willen bereiken.




2. Macroperspectief van de challenger leren kennen
De challenge luidt als volgt: 'Hoe kan technologie de gezondheid en welzijn in een community verbeteren?'. Aan de hand van de concepten die hierin aan bod komen, gingen we op zoek naar relevante academische literatuur, alvorens de belangrijkste vaststellingen hieruit samen te overlopen en te rangschikken. Zo kwamen we tot een overzichtelijk geheel, als bijlage bij deze sprint toegevoegd (Hoplr_Sprint1_Literatuurstudie.pdf).
3. Twee communicatiedoelstellingen formuleren op de juiste eilanden
User requirement & Validation briefing (eiland: SOLUTION)
We gaan op zoek naar de UX features die BCQ moet implementeren om een behulpzame dynamiek te creëren en stimuleren in een buurt. Zo werken we toe naar een requirement briefing die aanhaalt hoe BCQ een rol kan spelen in de vermaatschappelijking van de zorg en hoe het dat juist kan en moet doen.
Opportunity pitch (eiland: OPPORTUNITY)
Het verhogen van sociaal kapitaal binnen buurten is het doel. We gaan op zoek naar opportuniteiten in het faciliteren van een buurtnetwerk zoals Hoplr om zo de doelstelling te bereiken waarbij gezondheid en welzijn binnen een gemeenschap worden versterkt.
4. Onderliggende onderzoeksvragen per communicatiedoelstelling
De onderliggende onderzoeksvragen per communicatiedoelstelling hebben we als volgt gedefinieerd:
- Welke factoren zijn relevant voor BCQ om de doelstelling van vermaatschappelijking in de zorg te bereiken?
- Welke opportuniteiten zijn er voor Hoplr in het versterken van gezondheid en welzijn binnen de gemeenschap?
Bedoeling is om in sprint 2 die onderzoeksvragen verder af te bakenen.
5. Uittekenen van het methodologisch pad om de doelstelling te bereiken
We legden een methodologisch pad vast voor beide communicatiedoelstellingen.
BCQ: SWOT - Focusgroep - Scenario's of use - Testmarkt - Willingness to pay - Wireframes
Hoplr: Stakeholder mapping - Logging - SWOT - Scenario analysis
Bedoeling is om in sprint 2 dit methodologisch pad bij te werken en te finaliseren.